Klaus počká s pověřením o sestavení vlády na další jednání

Prezident Václav Klaus počká s rozhodnutím o tom, koho pověří sestavením vlády, na další jednání stran. Zatím ale nevidí jinou možnost než kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Klaus to řekl novinářům po úvodní sérii schůzek s lídry stran, které se dostaly do sněmovny. K tomu, aby se mohlo udělat něco víc, musí zúčastněné strany v následujících hodinách či dnech intenzivně jednat a snažit se možnou koalici dohodnout, míní. "Vyčkám na toto jednání a žádné formální jmenování či pověření někoho dělat nebudu," řekl.

Prezident předtím vyslechl požadavek ČSSD, aby dostala jako první šanci sestavovat vládu. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka byl jako zástupce vítězné strany prvním lídrem stran nové sněmovny, kterého Klaus přijal. Sobotka schůzku podle svých slov využil k tomu, aby Klause seznámil s názorem ČSSD, že podle zvyklostí by to měl být zástupce vítězné strany, kdo jako první bude jednat o sestavení vlády.

Občanští demokraté ale mají zájem na vytvoření vlády rozpočtové odpovědnosti s TOP 09 a Věcmi veřejnými (VV). Na schůzce na Hradě o tom prezidenta informoval lídr ODS Petr Nečas. Klaus s Nečasem hovořil i o menších stranách, tedy TOP 09 a VV. Lídr ODS uvedl, že TOP 09 je tvořena "zaběhlými politiky", VV jsou "svým způsobem nečitelné. Je ale politická realita, že se staly politickou stranou, dodal Nečas.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg informoval na schůzce prezidenta Václava Klause o jednáních s ODS. Jsou podle něj nadějná. Prezidentovi ale Schwarzenberg také řekl, že podle jeho názoru by měl dostat první šanci na sestavení vlády podle zvyklostí představitel vítězné ČSSD. Na "čitelnost" TOP 09 se podle Schwarzenberga prezident neptal. Soudí, že Klaus se mezitím s postoji strany i pomocí médií seznámil.

Autor: Peter Gabaľ