Drolí se vládní koalice?

Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Pražská koalice ODS - ČSSD, čerstvá rozepře mezi premiérem Petrem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem o tzv. rozmražení vázaných ministerských výdajů, či déle trvající napětí mezi předsedy ODS a TOP 09, tedy Nečasem a Schwarzenbergem kvůli místu státního tajemníka pro evropské záležitosti. To všechno zvyšuje pnutí ve vládní koalici. Mohou neustále se vyhrocující vzájemné roztržky mezi ODS a TOP 09 ohrozit spolupráci na vládní úrovni? Na to jsem se zeptal politologa Jana Bureše.

Petr Nečas,  foto: ČTK
"V obecné rovině jde o odraz povolební situace v Praze, kde výsledek jednání dopadl nepříznivě pro Top 09. Proto se teď její představitelé budou ve vládě snažit stále více poukazovat na vlastní činnost a zásluhy. Veřejnosti budou dokazovat, že roformy jsou hlavně jejich dílem, což Petr Nečas nemůže dopustit, protože ODS je stále nejsilnější stranou vládní koalice a má zájem, aby byly i hlavní reformní stranou."

Změny čekají od počátku příštího roku českou armádu. Přes polovinu vojáků čeká snížení hodnosti, v armádě se také stejně jako v celé státní správě sníží o desetinu tarifní složka mzdy. Jak se na jejich degradaci díváte?

"Na jednu stranu mi to přijde absurdní, nestandardní a nemorální. Na druhou stranu je to logický důsledek účetnických praktik této vlády, která tím navázala již na vládu Topolánkovu, tedy má dáti - dal. Je to velmi nepromyšlený krok, který může poškodit pověst armády, která není v české společnosti dobrá."

Zleva premiér Petr Nečas,  prezident Václav Klaus a pražský arcibiskup Dominik Duka,  foto: ČTK
Bývalý prezident Václav Havel nebyl ve středu pozván na večerní slavnost ve svatovítské katedrále připomínající 21 let od 17. listopadu 1989. Akci pořádalo pražské arcibiskupství s podporou kanceláře prezidenta Václava Klause. Považujete to za faux pas nebo se při té kritice, kterou nepozvání Havla přineslo, jedná spíše o přecitlivělou reakci toho tzv. tábora "pravdy a lásky"?

"Považuji to za neuvěřitelnou chybu a snad i záměr. Nedovedu si představit, že by se to stalo na západě. Bude za tím nějaká malichernost Václava Klause a neschopnost překonat osobní rozpory s Václavem Havlem. Považuji to za malost současného prezidenta, pokud za tím stojí jeho kancelář."