Klaus zahájil výstavu české gotiky v newyorském Metropolitním muzeu

Prezident Václav Klaus (vpravo) si prohlíží exponáty výstavy, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus je od úterka na návštěvě ve Spojených státech. Zahájil ji setkáním s krajany v české Národní budově v New Yorku, v Metropolitním muzeu otevřel výstavu o české gotice doby Karla IV. a na programu má i setkání s viceprezidentem USA a ministryní zahraničí.

Prezident Václav Klaus  (vpravo) si prohlíží exponáty výstavy,  foto: ČTK
Česká Národní budova na Manhattanu by se podle Václava Klause měla znovu stát "oázou češství" v New Yorku. Dům, který si před více než sto lety postavili čeští krajané, který však v posledních desetiletích zcela zchátral, zakoupil český stát před čtyřmi roky za symbolický jeden dolar. Do jeho rekonstrukce nyní vkládá 450 milionů korun. Po jejím dokončení zde bude sídlit generální konzulát ČR, České centrum, bude tu Muzeum Antonína Dvořáka, restaurace a společenský sál. Nákladnou rekonstrukci však od počátku provázejí právní, technické i dodavatelské problémy. Stavba se oproti původním předpokladům už několikanásobně prodražila. Ministr zahraničí Cyril Svoboda přiznává, že ohrožen je i termín jejího dokončení v závěru roku 2006:

"Bohužel nemáme to všechno ve své moci, protože působíme na území jiného státu, se zákony Spojených států amerických, s pravidly, která tu platí. Už teď říkám, že je možné, že se termín posune. Je to mimořádně komplikované."

'Císař poráží Vizigóty,  1390-91',  foto: ČTK
Právě v Národní budově se Václav Klaus v úterý setkal s českými krajany. Jejich spolkům tu totiž od letošního jara slouží zatím jediné plně zrekonstruované patro. Poté prezidenta Klause na newyorské radnici přijal starosta osmimilionové metropole Michael Bloomberg. Ve středu má Václav Klaus na programu schůzku s viceprezidentem Richardem Cheneym a šéfkou americké diplomacie Condolleezou Riceovou. Do konce týdne ho čekají ještě přednášky na prestižních amerických univerzitách - mimo jiné na bostonském Harvardu. K vrcholům nynější Klausovy návštěvy ve Spojených státech však patřilo zahájení výstavy české gotiky doby Lucemburků v Metropolitním muzeu v New Yorku.

'Hra v šachy',  foto: ČTK
"Česká gotika z lucemburského období je věcí, na kterou můžeme být pyšní. Máme šanci ukázat ji světu a není tolik míst, jako je Metropolitní muzeum v New Yorku, které by umožnilo, abychom tuto věc ukázali co největšímu počtu lidí na světě. Já věřím, že to bude výstava úspěšná,"

řekl po úterní vernisáži Václav Klaus. Výstava nazvaná Praha, koruna Království českého 1347 až 1437 představuje plastiky, deskové malby, iluminované rukopisy, liturgické předměty, textilie i zlatnické práce vrcholné gotiky z období, kdy v Čechách vládli Karel IV. a jeho synové Václav IV. a Zikmund. Jsou tu soustředěny téměř dvě stovky artefaktů, které do Metropolitního muzea zapůjčily desítky muzeí, galerií i církevních institucí z České republiky, ale i sbírky ve Spojených státech, Německu, Francii, Belgii či Polsku. Na výstavu přispělo podle svého ředitele Milana Lukeše i Národní muzeum v Praze:

"My jsme sem zapůjčili dvě velké a jednu menší sochu, originály z Karlova mostu, sochu sv. Zikmunda a sv. Vojtěcha, což jsou vlastně největší artefakty na této výstavě. Jsou to národní kulturní památky a je to takový unikát, že se takto velké originální sochy poprvé transportovaly přes oceán."

Výstava české gotiky doby Lucemburků je první reprezentativní expozici starého českého umění na americkém kontinentě. V Metropolitním muzeu v New Yorku potrvá do ledna příštího roku. Od února do května 2006 si ji budou moci prohlédnout návštěvníci Obrazárny Pražského hradu.