V New Yorku se chystá dosud největší výstava české gotiky

Karel IV.
0:00
/
0:00

V Metropolitním muzeu v New Yorku bude v září otevřena výstava o Karlu IV. a umění doby Lucemburků v Čechách. Jedná se o dosud největší expozici českého gotického umění ve Spojených státech. Budou tu vystavena díla z českých, západoevropských i amerických sbírek. S kurátorem výstavy Jiřím Fajtem hovořila Milena Štráfeldová. Příprava expozice byla podle něj mimořádně náročná:

Karel IV.
"Ta výstava se chystá v podstatě asi šest let."

Kdo všechno se na ní podílí?

"Na té výstavě se podílejí přední specialisté na l4. a první polovinu 15. století, a to jak z České republiky, tak z Evropy, respektive z celého světa, protože je tam také řada amerických kolegů."

A kdo z českých institucí zapůjčil na výstavu exponáty?

"Z českých institucí je v každém případě největším zapůjčitelem katolická církev, která tomu projektu velice přála a je mu velice nakloněna. Ze státních institucí se na projektu podílejí například Národní muzeum, Uměleckoprůmyslové muzeum, Moravská galerie v Brně a Alšova Jihočeská galerie. Své památky zapůjčila i řada menších institucí. Menším počtem exponátů se na výstavě podílí i Národní galerie v Praze."

Jak rozsáhlá výstava bude a co na ní návštěvníci uvidí?

"My jsme se pokusili shromáždit exponáty, které kdysi tvořily tu fascinující výtvarnou kulturu lucemburské Prahy. Na výstavě bude zhruba dvě stě exponátů, polovina z nich pochází z českých sbírek a druhá polovina ze sbírek světových. Návštěvník na výstavě uvidí ukázky nejrůznějších oborů; malířství, tedy deskové malby, rukopisy, řadu kreseb, několik grafik, je tam řada sochařských prací, a to jak ve dřevě, tak v kameni. Vystavujeme řadu předmětů zlatnických, jsou tam nesmírně vzácné ukázky středověkých textilií, takže myslím, že je na co se těšit."

Předpokládám, že k výstavě bude vydán katalog. Budou i nějaké doprovodné akce?

"Katalog se chystá, jeho anglická verze už je v tisku. V Čechách pak chystáme jeho českou verzi a vyjde ještě v němčině. Kromě katalogu bude v Americe nabízen audioguide, tedy jakýsi průvodce, který návštěvníka povede výstavou a bude upozorňovat na ta nejvýznamnější díla. Pokud jde o Prahu, chystá se celý veliký balík doprovodných programů, od jakýchsi edukativních pro mladší návštěvníky až po trasy, které návštěvníka provedou lucemburskou Prahou. Takže v Praze se neomezujeme na jediný výstavní prostor, ale chceme také předvést, co nám v Praze nebo v jejím okolí z této doby zůstalo. Na to budeme upozorňovat speciálním programem."

Kdy bude výstava otevřena v Metropolitním muzeu v New Yorku a kdy pak reinstalována v Praze?

"Výstava se v Metropolitním muzeu zahajuje 19. září a potrvá do 3. ledna 2006. V Praze bude k vidění na Pražském hradě, a to od 16. února a potrvá do konce května roku 2006."

Zahájení výstavy českého gotického umění v New Yorku se zúčastní prezident Václav Klaus i kardinál Miloslav Vlk.