Klidné silvestrovské oslavy

Posilvestrovský úklid v Praze, Foto: ČTK

Letošní silvestrovské oslavy byly podle policistů a záchranářů nejklidnější za poslední léta. Přesto při nich jen v Praze tři lidé zemřeli a zdravotníci museli ošetřit několik těžce zraněných a desítky lidí přiotrávených alkoholem. Více Jaromír Marek.

V Praze se o silvestrovské půlnoci sešlo na Staroměstském náměstí asi 15 000 lidí. Slavilo se i na Václavském a Hradčanském náměstí, kde se sešli většinou cizinci. I když městské krizové složky policie, hasičů a záchranné služby prohlásily letošního Silvestra za mnohem klidnějšího než v předcházejících letech, neobešly se ani letošní oslavy bez tradičních úrazů a zdravotních problémů spojených s alkoholem a zábavnou pyrotechnikou. Více Jan Škoula ze Záchranné služby hlavního města Prahy.

"Záchranná služba hlavního města Prahy ošetřila během silvestrovské noci 194 pacienty. Došlo ke dvěma závažným nehodám. Jeden jedenadvacetiletý mladík si způsobil těžké zranění ruky při výbuchu petardy a devatenáctiletý mladík nepřežil dopravní nehodu. Jinak byla noc docela klidná."

Na nedostatek práce si nemohla stěžovat ani Pražská záchranná služba. Více její mluvčí Oldřich Franěk.

"Byli jsme v pracovním tempu zejména od půlnoci dál. Od šesti odpoledne do půlnoci jsme ošetřili 60 osob, prim hrál alkohol. Po půlnoci to byly některé drobné úrazy a velké množství pacientů, kteří se posíleni alkoholem zranili."

Smrtí zaplatil oslavy devatenáctiletý Polák, kterého srazilo auto a dva Češi. Ti v notně podnapilém stavu umrzli. Relativně málo výjezdů zaznamenali i pražští hasiči. Pokračuje operační důstojník Luděk Hampl.

Posilvestrovský úklid v Praze,  Foto: ČTK
"Oproti loňsku a minulým rokům bylo výjezdů méně. Rovněž nehořela tráva, vše bylo pod sněhem a tak jsme zasahovali především při požárech na balkonech, kam zaletěly rakety. Jako každý rok."

Zřejmě nejkurioznější zásah pražských hasičů se odehrál po půlnoci na Staroměstském náměstí. Na vánoční strom vyšplhali dva cizinci a dolů je museli snést hasiči za asistence policie.