Koalice se shodla na programovém prohlášení vlády

Lídři koaličních stran a jejich experti na zahraniční politiku ve čtvrtek dokončili sérii rozhovorů o podobě programového prohlášení kabinetu. Premiér a úřadující šéf ČSSD Gross si myslí, že program umožní dvouleté fungování vlády. Ta by podle něj neměla být udržovací, ale měla by se pustit do řady složitých projektů. S návrhem souhlasí i předseda unionistů a ministr spravedlnosti Pavel Němec. Podle něj není "v příkrém rozporu s programem některé ze tří koaličních stran". I předseda lidovců Miroslav Kalousek považuje text za "uspokojivě hájitelný" nejen ve stranách vládní koalice, ale i před veřejností.

V konečné verzi dokumentu kabinet slibuje komplexní důchodovou reformu. Mezi prioritami je i podpora rodin s dětmi, zvýšení podpory vědě a výzkumu, vláda je chce ale více směřovat k potřebám ekonomiky a reálného života. Shoda panuje nad novomanželskými půjčkami a příspěvku na školní pomůcky pro prvňáky. Ministři zároveň slibují, že v roce 2005 nebude schodek vyšší než 94 miliard korun. Nájemné by se mělo uvolňovat s ohledem na sociální situaci nájemníků. Počítá se se zavedením registračních pokladen s fiskální pamětí a majetkovými přiznáními u veřejných činitelů, a to nejen členů vlády či zákonodárců. V pasáži o zahraniční politice je napsáno, že vláda si je vědoma potřeby existence smlouvy s Vatikánem. Prioritou vládní zahraniční politiky je ale snaha zabránit umělému rozdělování Evropy a Spojených států.

Vládní prohlášení schválila ve čtvrtek navečer bez problémů i samotná koaliční vláda. Příští úterý kabinet se svým programem předstoupí před Poslaneckou sněmovnu a požádá ji o vyslovení důvěry. Premiér předpokládá, že důvěru jeho tým dostane, ačkoli těsnou většinu 101 hlasu ohrozilo onemocnění jedné z poslankyň sociální demokracie. V takovém případě by koalice spoléhala na párování ve sněmovně.

Opozice ale vládu rozhodně nepodpoří, kabinet i jeho program odmítají KSČM i ODS už dopředu. Podle předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka nemají komunisté jediný důvod, proč by vládu ve sněmovně podpořili. Podle předsedy opoziční ODS Mirka Topolánka je programové prohlášení nezávazné slohové cvičení.