Koaliční smlouva je hotova, její podpis se očekává v pondělí

Premiér Petr Nečas (ODS) oznámil, že koaliční smlouva mezi jeho stranou, TOP 09 a Věcmi veřejnými je hotova. Její podpis očekává poté, co ji schválí stranické orgány, a to v pondělí v 18:00. Řekl to na tiskové konferenci po pátečním jednání koaličních vyjednávačů. Nečas věří, že širší vedení stran dokument schválí. Věci veřejné rozhodnou o osudu koaliční smlouvy stranickým referendem, které potrvá od soboty do pondělního dopoledne.

Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek věří, že koaliční smlouva je "životaschopných projektem" schopným prosadit změny, které strany budoucí koalice slibovaly. "Bude-li potvrzena, a já nepochybuji, že ano, přestane platit, že jednotliví ministři prosazují program té či oné strany, ale budeme společně prosazovat společný program," konstatoval. Předseda Věcí veřejných Radek John věří ve schválení dohody referendem, „protože se podařilo dostat z programu podstatné věci a klíčové pilíře".

Prvním místopředsedou vznikající vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) bude šéf TOP 09 a kandidát na ministra zahraničí Karel Schwarzenberg. Místopředsedou vlády bude rovněž předseda VV Radek John, který má být i ministrem vnitra. Uvádí se to v příloze k návrhu koaliční smlouvy, jejíž text má ČTK k dispozici. Předsedou vlády bude šéf ODS Petr Nečas.

Autor: Peter Gabaľ