Klaus na kongres ODS nepřijde

Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Petr Nečas zamířil počtvrté během června na Hrad. Lídr občanských demokratů zde informoval prezidenta Václava Klause o pokračujícím vyjednávání o možné koaliční vládě mezi ODS, Top 09 a VV.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Petr Nečas na úvod připustil, že netrpělivý není pouze Václav Klaus. Také ODS by už ráda měla složitá vyjednávání o vládě za sebou.

"My docela pospícháme, po našem kongresu bude koalice jednat prakticky každý den na nejvyšší úrovni. Otázka koaliční smlouvy je v tuto chvíli trošku jiná než bývalo zvykem, protože se vyjednávání zúčastňují dva úplně nové politické subjekty. Proto bude možná podrobnější koaliční smlouva, ale v tom nevidím žádný problém."

Lídr ODS dokonce prozradil konkrétní termín, od kterého by měla nová vláda začít fungovat.

"Co se týče termínu, tak jsme se shodli, že bude velmi důležité, aby nová vláda už v polovině července aktivně pracovala na sestavení státního rozpočtu pro rok 2011."

Karel Schwarzenberg,  Petr Nečas,  Radek John,  foto: ČTK
Nečas podrobně informoval hlavu státu o práci expertních týmů, které mají najít shodu na společném vládním programu. Vyjednavačům ODS, Top 09 a VV se však zatím nepodařilo uzavřít ani jednu ze sedmi stěžejních oblastí. Na přetřes tak přišlo i v posledních dnech tolik medializované školné.

"Detailní model školného bude muset být dojednán v nové vládě, protože není možné, aby programové prohlášení nové vlády nebo koaliční smlouva obsahovala téměř paragrafové znění jedn. zákonů."

Nečas s Klausem probral také harmonogram dalších kroků v sestavování nového kabinetu i situaci ve sněmovně, která se poprvé sejde příští úterý. O konkrétních personálních návrzích však před novináři neřekl ani slovo a tak stále není jasné, kdo usedne např. na pozici předsedy dolní komory parlamentu. Naopak se rozhovořil o víkendovém kongresu strany, na který prezident nakonec nedorazí.

Václav Klaus et Petr Nečas,  foto: ČTK
"Probírali jsme i situaci uvnitř ODS. Jak bylo avizováno, pan prezident zvolil cestu dopisu adresovaného delegátům a požádal mě, abych ho na kongresu osobně přečetl."

Nečase Klausova absence nezklamala ani nepřekvapila.

"Není to pro mě zklamáním, protože jsem tento krok prezidenta očekával už když jsme ho na kongres zval. Je ho časová agenda je taková, že to není možné a tak zvolil formu dopisu, kterou považuji za velmi vhodnou a přiměřenou."