Rozpočet na rok 2018 i investice patří k prioritám nového ministra financí

Ivan Pilný a Miloš Zeman, foto: ČTK

Nejzávažnější krize současného kabinetu po více než třech týdnech skončila. Prezident Miloš Zeman ve středu na Hradě odvolal šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jmenoval nového ministra financí Ivana Pilného (ANO), vicepremiérem se po Babišovi stal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ivan Pilný,  foto: ČTK
Ivan Pilný byl třetím kandidátem hnutí ANO na nového ministra. Náměstkyni z ministerstva financí Alenu Schillerovou a Richarda Brabce odmítl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli tomu, že podle něj mají příliš blízko k Babišovi nebo Agrofertu. Ivana Pilného premiér po jmenování uvedl do úřadu. Hlavní prioritou pro nového ministra je podle předsedy vlády příprava státního rozpočtu na příští rok. Rozpočet zmínil i odcházející ministr Andrej Babiš.

"Nový ministr financí bude mít určitě velkou podporu mých bývalých kolegů. Já mu samozřejmě přeji, aby se mu dařilo a aby samozřejmě projednal a obhájil rozpočet, což nebude jednoduché." Jako problematický vidí návrh rozpočtu už nyní ministři za ČSSD. Chybí podle nich mimo jiné miliardy na spolufinancování fondů EU nebo na investice.

Další prioritou jsou investice

Ministr Pilný se ale nebude zabývat jen rozpočtem. Uvedl také, že zkontroluje metodiku elektronické evidence tržeb a soustředit se chce i na investice:

"Já bych chtěl především poděkovat za důvěru panu premiérovi i svému předchůdci. Mým úkolem je v rámci investic veřejných prostředků podporovat ekonomiku, která je potom zárukou růstu udržitelné zaměstnanosti i benefitů pro zaměstnance."

Ivan Pilný a Miloš Zeman,  foto: ČTK
Nový ministr se vyjádřil také k plánovanému zvyšování minimální mzdy. S tímto záměrem sice nesouhlasí, zabránit tomu ale podle svých slov může jen těžko.

"Vzhledem k tomu, že na pracovním trhu je volných přes sto tisíc míst, které se dají těžko obsadit, nevidím žádný velký ekonomický přínos pro to, aby se zvyšovala minimální mzda. Tlak je činěn právě tím, že je u nás velmi nízká nezaměstnanost, tím, že jsou neobsazená místa, tak je vykonáván naprosto přirozeně a nepotřebujeme k tomu institut minimální mzdy."

Změnu na postu ministra financí okomentoval i předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj nový šéf resortu nezajistí objektivní prověření pochybností kolem Babišových podnikatelských aktivit, protože šéf ANO bude ministerstvo řídit dál.