Politologové: Koaliční dohoda není stabilní a neřeší vážné otázky

Foto: ČTK

Zdá se, že koaliční krize je zažehnána. Otázkou je, na jak dlouho. Dohoda koaličních lídrů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných není podle politologů stabilním řešením a neodpovídá na otázky, které vládní strany během krize nastolily. Do politické hry navíc výrazně zasáhl prezident, který podle politologů prosazoval vlastní zájmy.

Vít Bárta,  foto: ČTK
Krizi odstartovalo údajné uplácení poslanců vlastní strany ministrem dopravy Věcí veřejných Vítem Bártou. Pak se objevilo podezření z vlivu bezpečnostní agentury ABL, kterou vlastní Bártova rodina, v politice. Následovalo vzájemné obviňování, odposlechy, tajné nahrávky a podobně.

Přestože krize hýbala politikou tři týdny, změny ve vládě jsou malé. Demisi podal jen ministr dopravy Vít Bárta, kterého ve funkci nahradil jeho náměstek Radek Šmerda. Radek John bude z pozice místopředsedy vlády dohlížet na boj proti korupci a ve funkci ministra vnitra ho vystřídá bývalý elitní policista Jan Kubice, který též spoluvlastní bezpečnostní agenturu. Zůstává ministr školství Josef Dobeš, který byl spojen s agenturou ABL. Řešení je to zřejmě dočasné, žádná ze stran vládní koalice nechtěla předčasné volby, všechny zdůrazňovaly potřebu reforem.

"Hodnotit to řešení je velmi obtížné, do této chvíle netušíme, o čem ta krize vlastně byla,"

říká politoložka Vladimíra Dvořáková. Připomněla, že ODS za příčinu vážné koaliční krize označila bezpečnostní riziko spojené s pronikáním bezpečnostní agentury ABL do politiky.

"Řešením té krize je, že nový ministr vnitra je zároveň spolumajitelem soukromé bezpečnostní agentury, takže nevím, jestli to byl či nebyl problém. Na závěr krize premiér řekl, že stejně počítá s tím, že kabinet bude muset projít personální obměnou. My vlastně po třech týdnech neuvěřitelných sporů a konfliktů, kterým už člověk přestával rozumět, máme jakoby vyřešení krize, o němž ale téměř všichni aktéři říkají, že není dobré. Je otázkou, zda návrhy na řešení odpovídají tomu, aby se podobná krize neopakovala zítra, pozítří, za týden."

Jak krize uškodila důvěryhodnosti vlády?

Foto: ČTK
"Nedůvěra ve vládní koalici samozřejmě stoupla, ale stoupla nedůvěra v politiku, i nedůvěra v jakékoliv demokratické procedury. V posledních volbách se občané velmi angažovali a hledali cestu, jak zmírnit dopady korupce, které si všichni byli vědomi. Osoby, které vnímali jako nejvíce spjaty s korupční praktikou, tak je 'vykroužkovali' a do parlamentu se dostali noví lidé. Výsledek je ten, že se neustále celá garnitura pohybuje ve sporech a objevuje se jeden korupční skandál za druhým a ti lidé, kteří byli vykroužkovaní nebo u nichž se objevilo výrazné podezření z korupce, tak zastávají, pokud ne vládní, tak vysoké stranické funkce. Důvěra občanů v demokratické procedury, důvěra v to, že se něco může vyřešit, hluboce poklesla a to je vždycky nebezpečné."

Do vládní krize zasáhl prezident. Jak hodnotíte jeho roli?

Václav Klaus se 14. dubna v Praze sešel s předsedy ODS Petrem Nečasem,  TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a VV Radkem Johnem,  foto: ČTK
"Zasáhl velmi nešťastně. Tím, že nepřijal demisi, tak vytvořil situaci, kdy premiéra dostal do situace, ve které už víceméně neměl šanci nějaké věci vyjednávat a tlačil ho přesně tam, kde ho zřejmě chtěl mít. Ale zodpovědnost za vládu nese premiér. Osobně si myslím, že to je velmi nešťastný způsob zasahování. Dělá z premiéra ve své podstatě figurku na své šachovnici,"

uvedla Vladimíra Dvořáková. Politolog Michal Klíma se domnívá, že se prezident připravuje k novému nástupu do politiky až mu skončí prezidentský mandát. "Je otázkou, zda to pro něho není výhodné, čím větší destabilizace v ODS, tím větší šance, že by se do ODS v roce 2013 vrátil jako spasitel,"řekl pro ČTK Klíma.