Škrty v rozpočtu jsou nutné

Vyjednavači politických stran (zleva) Miroslav Kalousek z TOP 09, Petr Nečas z ODS, Bohuslav Sobotka z ČSSD a Radek John z Věcí veřejných byli 13. června v Kramářově vile v Praze hosty diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nejen státní rozpočet na příští rok bude muset být velmi střízlivě naplánován, ale i ten letošní si vyžádá dodatečné škrty v řádu miliard korun. Shoduje se na tom jak současná vláda, tak nově vznikající vládní koalice.

Premiér Jan Fischer  (vlevo) byl 13. června v Kramářově vile v Praze hostem diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce,  foto: ČTK
Každá vláda, která bude sestavovat státní rozpočet na příští rok, bude muset kromě úspor také sáhnout ke zvyšování daní. Připustil to premiér Jan Fischer s tím, že odpovědný kabinet musí usilovat o snížení deficitu veřejných financí. Lídr ODS Petr Nečas sice tvrdí, že státní rozpočet na příští rok bude chtít navrhnout už nově vznikající vláda, pokud ale bude její sestavování trvat dlouho, stávající kabinet se tohoto úkolu nezříká, řekl v České televizi premiér Fischer:

"Pokud k té situaci dojde, že ještě my budeme muset tzv. namalovat rozpočet, musíme to udělat solidně, odborně, kvalifikovaně, se vší zodpovědností. Kdokoliv přijde, strukturální problémy českého státního rozpočtu jsou takové, že bude nutné pracovat s oběma stranami bilance - jak s příjmy, tak s výdaji. Spíš podle politického zaměření samozřejmě, s tím či oním akcentem. Ale nechat jednu stranu netknutou si prostě nedovedu představit."

Podle Petra Nečase jsou úsporná opatření nutná, přičemž v kontextu celkového rozsahu státního rozpočtu nejde o tak velkou sumu:

Vyjednavači politických stran  (zleva) Miroslav Kalousek z TOP 09,  Petr Nečas z ODS,  Bohuslav Sobotka z ČSSD a Radek John z Věcí veřejných byli 13. června v Kramářově vile v Praze hosty diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce,  foto: ČTK
"Celkové výdaje státního rozpočtu v letošním roce jsou 1 200 miliard korun. Jestliže my teď potřebujeme zhruba 12 miliard ušetřit, to znamená napřed je zavázat a potom je případně škrtnout, tak se jedná o jedno procento výdajů státního rozpočtu. Každý i doma se může přesvědčit, že provést škrt ve výši jednoho procenta výdajů prostě je možné. Dokáže to každá česká domácnost, musí to dokázat i český stát. Ty škrty budou muset být zřejmě vyšší než těch deset miliard. Ministerstvo financí pracovalo na zhruba šesti miliardách vázaných prostředků, bude se to muset zvýšit na deset. Já jsem přesvědčený, že čím rychleji, tím lépe, aby se úředníci v některých resortech nerozkoukali a ještě rychle nezačali utrácet, zadávat a podobně."

Koaliční strany se shodují s dosluhující vládou, že je potřeba šetřit státní výdaje už letos. Miroslav Kalousek z TOP09 připouští, že plošné snižování výdajů není ideální, protože postihnou i investice.

"My tam prostě ty peníze teď najít musíme v provozních a investičních nákladech, protože v mandatorních, to bychom museli změnit zákony. A utratit se nesmí, protože svět se dívá na rozpočtovou kázeň České republiky, a kdybychom deklarovaný deficit překročili, zaplatili bychom to mnohem dráž než s těmi úsporami, které musíme udělat teď."

Otázkou ale zůstává, v jakých oblastech se bude škrtat. Předseda Věcí veřejných Radek John je přesvědčen, že důležité je dohodnout se rychle, aby nová vláda začala fungovat včas a mohla sestavit rozpočet na příští rok:

"Víme, že je třeba se domluvit tak, aby bylo možné zasahovat do rozpočtu. To víme, ale potřebujeme prostě se domluvit na zcela konkrétních věcech. Věci veřejné jsou ti, kteří hlídají sociální solidaritu. My budeme dělat všechno pro to, aby napřed ten stát-bumbrlíček přestal požírat ty peníze, a teprve když už není ze státu kde vzít, tak pak dojde na lidi."