Koaliční výběr prezidentských kandidátů se komplikuje - odstoupili Illnerová a Wilhelm, sociální demokraté navrhli Rychetského

Křeslu prezidenta republiky se v úterý zřejmě nejvíce ze všech zvažovaných kandidátů přiblížil sociálnědemokratický místopředseda vlády Pavel Rychetský. Získal totiž největší podporu svých stranických kolegů z poslaneckého klubu ČSSD. Jeho šance na zvolení ale záhy zpochybnili oba koaliční partneři nejsilnější vládnoucí strany, tedy KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Oznámili, že Rychetského jako kandidáta na prezidenta vyškrtli již před týdnem. "V případě, že se Rychetský stává oficiálním kandidátem ČSSD, naše vyjednávání se vrací do bodu nula," řekl v úterý novinářům místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Pro vládní Unii svobody-DEU je místopředseda vlády Pavel Rychetský (ČSSD) jako prezidentský kandidát také nepřijatelný, protože nemá šanci získat dostatečnou podporu zákonodárců vládní koalice. Namísto třetí parlamentní volby by se podle unionistů již mělo rovnou přejít k přímé volbě. "V tuto chvíli pro nás existuje pouze jediná cesta, a to je nekonat třetí volbu prezidenta a rovnou přejít k přímé volbě," řekl v úterý ČTK a deníku Právo předseda US-DEU Petr Mareš.

Ještě v průběhu dne přitom vicepremiérovu případnému úspěchu významně nahrálo také to, že z boje o Hrad dobrovolně odstoupili dva z jeho konkurentů - šéfka Akademie věd ČR Helena Illnerová a rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm. Prezidentskými nominacemi může ale ještě zamíchat poslední ze zvažovaných kandidátů - onkolog Pavel Klener, jenž podle neoficiálních výsledků skončil v hlasování sociálnědemokratických poslanců na druhém místě.

Podle politologů přitom nebyly Rychetského šance na zvolení zrovna zanedbatelné. Jeho případný úspěch však mohl záviset mimo jiné na tom, zda by byl skutečně kandidátem celé sociální demokracie, a nikoli pouze určité její frakce.

Sociální demokraté po úterních jednáních nicméně nevylučují, že budou pro Rychetského hledat podporu i mezi komunisty. Vzhledem k tomu, že vicepremiér je levicově orientovaný, lze předpokládat, že nebude KSČM příliš vzdálený. Komunistický místopředseda sněmovny Vojtěch Filip řekl, že Rychetský by byl možná akceptovatelný. Postoj KSČM bude podle něj jasnější po čtvrtečním jednání lídrů všech parlamentních stran. V pátek bude o celé situaci jednat vedení komunistů.

Podle předsedy vlády a ČSSD Vladimíra Špidly bylo otevřenou otázkou, zda by mohl být Rychetský společným kandidátem vládní koalice. "Budeme v koalici debatovat. Pokud se do určité kratší doby nepodaří nalézt řešení, které odpovídá třetí volbě, budeme muset vážně uvažovat o volbě přímé," prohlásil těsně po jednání klubu ČSSD.

Autor: Eva Petržílková