Kolář: Prudký nárůst počtu přepadení bank je zásadní problém

Prudký nárůst počtu přepadení bank v Česku je zásadní problém, řekl na čtvrteční tiskové konferenci policejní prezident Jiří Kolář. Dodal však, že to jsou spíše amatérské případy. Policie se záležitostí podle něj bude intenzivně zabývat.

"Frekvence se výrazně zvyšuje, nejde však o vysoké profesionály nebo o nějaké sofistikované trestné činy a zločinecké struktury," pokračoval. Na otázku, co konkrétně bude policie dělat, však neodpověděl. "Policie využije jak represivní, tak preventivní opatření, daleko větší důraz ale budeme klást na preventivní část," uvedl.

Domácí peněžní ústavy reagují na rostoucí počet loupežných přepadení na pobočkách posílením bezpečnostních opatření, školením zaměstnanců a omezením množství hotovosti na pokladnách. Rozhodující díl práce je ale podle nich v těchto případech na policii.

Největší počet útoků vyšetřovatelé evidují v Praze, letos jich bylo hlášeno již 16. Přitom za celý loňský rok přepadli lupiči v hlavním městě 11 peněžních ústavů a předloni ještě o dva méně. Jenom v březnu pachatelé přepadli čtyřikrát pobočky České spořitelny, dvakrát Komerční banku a jednou ČSOB. Ve středu ráno byla v hlavním městě vyloupena nejprve pošta v Parléřově ulici v Praze 6, a potom banka GE Capital v Petržílkově ulici ve Stodůlkách.