Kolář rezignoval na funkci šéfa policie

Policejní prezident Jiří Kolář ve středu rezignoval na svou funkci. Ministr vnitra František Bublan ČTK řekl, že Kolářovu rezignaci přijal. Ministr zároveň odvolal z funkce ředitele policejní protikorupční služby Jiřího Pálku a jeho náměstka Josefa Bečváře. Mimo službu bylo postaveno dalších deset policistů.

Hlavním důvodem odstoupení policejního prezidenta bylo to, že jeho působení zpochybnil premiér Jiří Paroubek. Kolář to řekl na tiskové konferenci. Premiér po útěku zadrženého podnikatele Radovana Krejčíře prohlásil, že Kolář by měl uvažovat o vyvození osobní odpovědnosti. Po Kolářově rezignaci uvedl, že si jeho rozhodnutí váží. "Hlavním důvodem mé rezignace nebyla jen záležitost profesního selhání policistů při sobotní domovní prohlídce. Zásadní bylo zpochybnění mé role ze strany premiéra. Když jakýkoli ústavní činitel zpochybní mou funkci, musím učinit nějaké kroky," uvedl odstupující policejní prezident. Doplnil, že na jeho odchodu se podepsaly také osobní důvody. "Kdyby pan premiér nezpochybnil mé setrvání, zůstal bych. Jinak bych totiž vytvořil precedens a panu ministrovi by zůstal sklad policejních prezidentů," dodal Kolář. Svou funkci bude zastávat až do 15. srpna.

"Odchod policejního prezidenta považuji za logické vyústění dlouhodobě špatné situace v Policii ČR, za kterou nese policejní prezident odpovědnost," reagoval na Kolářovu rezignaci stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer. Domnívá se, že za poslední selhání nesou odpovědnost rovněž Kolářův náměstek Jaroslav Macháně a ředitel protikorupční služby Jiří Pálka. Pálka a jeho náměstek Josef Bečvář byli ve středu z funkce odvoláni.