Týden v ČR

0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus jmenoval ve středu do funkce nového ministra kultury Vítězslava Jandáka, herce a ředitele zlínského filmového festivalu. Jeho ze tří kandidátů nakonec vybral premiér Jiří Paroubek. Jandák bude hned na začátku svého úřadování stát před nemalým problémem. Zbývá mu jen několik málo dnů k tomu, aby ze státního rozpočtu na příští rok získal pro kulturu více peněz. Jandák se podle svých slov bude snažit zastavit úbytek peněz a finance hodlá získávat i z alternativních zdrojů.

Prezident Václav Klaus jmenoval ve středu do funkce nového ministra kultury Vítězslava Jandáka, herce a ředitele zlínského filmového festivalu. Jeho ze tří kandidátů nakonec vybral premiér Jiří Paroubek. Jandák bude hned na začátku svého úřadování stát před nemalým problémem. Zbývá mu jen několik málo dnů k tomu, aby ze státního rozpočtu na příští rok získal pro kulturu více peněz. Jandák se podle svých slov bude snažit zastavit úbytek peněz a finance hodlá získávat i z alternativních zdrojů. "Miliardy tečou třeba do sportu. Já, chraň Bůh, nechci mít nic proti sportu, ale myslím si, že leckdy bychom si mohli uvědomit, že leckterý rozbitý renesanční dům má stejnou cenu jako kterýkoliv fotbalový klub," uvedl Vítězslav Jandák. Navázat chce na to, co začal jeho předchůdce Pavel Dostál. Poukázal například na nový zákon o kinematografii, který má přinést více peněz na nové české filmy. Věnovat se chce i ochraně památek. Premiér Paroubek dále doufá, že nový ministr za deset měsíců svého funkčního období stihne změnit vztahy státu a katolické církve. "Mám velký zájem zahájit určitý dialog i s katolickou církví. A myslím, že si v tomhle tom docela dobře rozumíme," uvedl Paroubek. Primas katolické církve kardinál Miroslav Vlk věří v konkrétnější spolupráci než s předchozím ministrem.


U Atén v neděli havaroval kyperský letoun mířící z Larnaky do Prahy. Podezření na teroristický útok vyvracejí následné informace závadě klimatizace. Kdo neumrznul při mínus padesáti stupních a přežil ještě i pád letadla, zemřel při následném požáru. Mezi 121 osobami, které na jeho palubě zahynuly, nebyli čeští občané. Vyplývá to z oficiálního seznamu cestujících.


Řadě lidí v Česku svitla naděje, že od příštího roku budou platit méně na daních. Lidé s příjmy do 30 tisíc korun měsíčně by mohli ročně uspořit 3 až 4 tisíce korun. Poslanci totiž téměř jednohlasně postoupili do druhého čtení vládní návrh novely zákona o dani z příjmů, která tyto změny přináší. Ruku pro ni zvedli i poslanci za Občanskou demokratickou stranu, kteří dosud návrh ostře kritizovali. "Já se domnívám, že to je návrh, který jde správným směrem. Daňová zátěž v České republice je ve vztahu k ekonomickému výkonu země stále velmi vysoká a každé snížení, zmírnění daňové zátěže je krok správným směrem. Na straně druhé se domnívám, že to daňové zvýhodnění preferuje určité skupiny obyvatelstva, které mají spíše nižší příjmy. U nich je to zvýhodnění daleko výraznější. Naopak malá skupina obyvatel s vysokými příjmy je na základě tohoto opatření postavena do stejné situace jako dosud,"říká ekonom České spořitelny Petr Zahradník.


Jiří Kolář skončil ve funkci policejního prezidenta. Zastával ji do své červnové rezignace téměř sedm let a stal se tak zatím nejdéle sloužícím polistopadovým policejním šéfem v Česku. Byl to dobrý policejní prezident? Komentátorka Petruška Šustrová na začátku devadesátých let nějaký čas na ministerstvu vnitra působila: "Myslím, že policie pod jeho vedením pokračovala v tom trendu, který já považuji za velmi neblahý, to znamená v tom, že vidí sama sebe a vlastně i veřejnosti vnucuje, aby v ní viděla takovou represivní sílu, která trestá viníky. Podle mého názoru ale policie v jiných západních zemích má úplně jiné heslo, které zní: 'Chránit a pomáhat' nebo 'Chránit a sloužit', podle toho, jak kde,"řekla Šustrová. Jiřího Koláře měl nahradit jeho dosavadní náměstek Vladislav Husák. Vláda však na své první poprázdninové schůzi ve středu v pozdních nočních hodinách Husáka nejmenovala, byl pouze dočasně pověřen, do doby, než bude definitivně prošetřen zásah policie na technoparty CzechTek.


Hrubá zemědělská produkce ve stálých cenách bude letos v Česku nejnižší za 15 let. Zemědělský svaz výrobu odhaduje na 67 miliard korun, což je proti loňsku snížení o deset miliard korun. Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský sdělil, že na poklesu zemědělství se podílí hlavně propad živočišné výroby, který se promítá do soběstačnosti Česka v některých potravinách. "Pokles produkce u vepřového masa je 12 procent za prvního půl roku a u hovězího masa 18 procent. Už i minulý rok došlo k prvním poklesům někde na úrovni kolem 10 procent. Důvodem je ve své podstatě určitá politika obchodních řetězců, které neustále stlačují ceny pod úroveň možnosti chovat tato zvířata." Tlak podle Miroslava Jirovského vede k tomu, že domácí chovatelé snižují počty zvířat a naopak narůstá dovoz vepřového a hovězího ze zahraničí. Deštivé počasí zřejmě také sníží letošní úrodu obilí pod odhadovaných 7,3 milionu tun.


Výprava českých atletů obsadila na mistrovství světa v Helsinkách v hodnocení zemí dvaadvacáté místo. Zasloužili se o to stříbrný desetibojař Roman Šebrle a tyčkařka Pavla Hamáčková s diskařkou Věrou Cechlovou-Pospíšilovou, které vybojovaly bronzové medaile. Desetibojař Roman Šebrle toužil po zlatu, ale soupeř, Američan Bryan Clay byl tentokrát lepší. Lékař české výpravy se ale zřejmě dopustil vážné chyby, která mohla skončit diskvalifikací obou našich desetibojařů - Romana Šebrleho i osmého Tomáše Dvořáka. Před poslední disciplínou jim totiž injekčně podal dávku glukózy. Finové na to upozornili antidopingové komisaře, kteří až po dramatických hodinách čekání jednoznačně konstatovali, že o doping nešlo. Šebrlemu to ale bere chuť do dalšího letošního závodění: "Důležité na tom je, že my, sportovci celý rok dřeme na to, abychom to prodali na jedné soutěži, na níž se připravujeme fyzicky i psychicky. A když už tam jsme, tak chceme předvést co nejlepší výkon s využitím všech, a to podotýkám, dovolených prostředků. A tudíž, když po patnáctistovce mi je špatně, jdu za člověkem, který má na starosti naše zdraví a to, že má vědět, co je a co není dovoleno v jeho oboru, říkám mu, že je mi špatně, dělají se mi mžitky před očima, co s tím uděláme? A on mi řekne: Pojď, píchneme nitrožilně. Třikrát se zeptám: Je to v pořádku, neodporuje to pravidlům, není to žádný doping? Třikrát je mi řečeno, že je to v pořádku. Já tedy nemám důvod tomu člověku, který za to odpovídá, nevěřit! Kdyby mi řekl: Nemůžeme ti nic píchnout, ale mohu ti dát tyčinku, vem si ji, tak bych odpověděl: No, je to škoda, tyčinka mi moc nepomůže, ale doběhnu 'na krev', pobliju se jako vždycky, už kolikrát, ale prostě bych nešel přes ty regule."