Přehled tisku

Předseda ČSSD Stanislav Gross (vlevo) a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře českých deníků se zaměřují především na výsledky víkendových krajských konferencí ČSSD. Delegáti na nich rozhodovali mimo jiné o tom, koho budou na březnovém volebním sjezdu podporovat na funkci předsedy strany. O předsednické křeslo soupeří úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross a místopředseda Zdeněk Škromach.

Předseda ČSSD Stanislav Gross  (vlevo) a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach,  foto: ČTK
Komentáře českých deníků se zaměřují především na výsledky víkendových krajských konferencí ČSSD. Delegáti na nich rozhodovali mimo jiné o tom, koho budou na březnovém volebním sjezdu podporovat na funkci předsedy strany. O předsednické křeslo soupeří úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross a místopředseda Zdeněk Škromach. Premiér Gross je po 13 konferencích jednoznačným favoritem. Lidé, kteří by rádi viděli za jejich tvářemi nějaký politický program, však podle Hospodářských novin mnoho jistot nemají. Gross spolu s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou sice vyložil na stůl pojmy donedávna ČSSD zcela neznámé, jako snižování daní či větší podpora malým a středním podnikatelům, stále ale není zřejmé, nakolik je to ucelený program a nakolik momentální nápady diktované průzkumy veřejného mínění a neúspěchy v loňských volbách, míní list.


Asi nejšťastnější den za poslední rok a půl zažili v sobotu kubánští manželé, kteří dostali v prosinci roku 2003 azyl v České republikce. Jak píše Právo, na Kubě museli nechat své dvě děti. Teď po 18 měsících vyjednávání za svými rodiči přiletěly. Devítiletý Yancarlos se chytil ruky své matky a vypadalo to, že už ji nechce nikdy pustit. Dvouletá holčička matku nepoznala. Když rodiče z Kuby museli narychlo emigrovat, bylo jí jen pět měsíců. Manželé přijeli do Česka před půldruhým rokem. Muž musel na Kubě opustit univerzitu kvůli diplomové práci analyzující současnou kubánskou společnost. Práce byla označena za kontrarevoluční. Jeho žena byla propuštěna z práce. Měli strach z represí a tak se rozhodli odcestovat.


Lidové noviny píší o vyhoštění českého diplomata Pavla Křivohlavého z Běloruska. Skutečné důvody vyhoštění nejsou jasné. Lukašenkův režim tvrdí, že diplomat porušil zákon svými kontakty s mladistvými chlapci, a dokládá to televizními záběry. České ministerstvo zahraničí to zatím nevyvrací. Nepovažuje ale za standardní, že byl navzdory své diplomatické imunitě předveden na policejní vyšetřovnu a následně musel během 24 hodin opustit zemi. České ministerstvo reagovalo tak, že z Prahy vypovědělo jednu z pracovnic běloruského zastoupení v Česku. I když bude se svým pracovníkem probírat údajný incident až tento týden, nepovažuje svůj krok za předčasný. Podle mluvčího Víta Koláře by reakce Prahy nebyla chybná ani v případě, že by se Křivohlavý v Bělorusku skutečně něčeho dopustil. Podle něj běloruská strana svým postupem prošetření celé kauzy v podstatě znemožnila, neboť z ní udělala mašinérii propagandy.


Policisté zaznamenali loni v České republice 351.000 trestných činů, tedy o 6000 méně než předloni. Objasnit se jim podařilo čtyři zločiny z deseti. Nejbezpečněji se mohou cítit Jihočeši, nejvíce ohroženi jsou Pražané, vyplývá z neoficiální statistiky, kterou zveřejnila Mladá fronta Dnes. "Celkově je kriminalita menší. Těší mě, že ubývá majetkových trestných činů, ale méně třeba také překračují zákon policisté sami. Také se nám podařilo zajistit věci pocházející z trestné činnosti v ceně o miliardu vyšší než loni. Násilí bohužel přibývá," potvrdil listu náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně. Útoků na majetek je podle listu méně proto, že se lidé učí auta i byty více chránit. Například automobilů loni zloději ukradli 23.000, o tisíc méně než v roce 2003. Pokud jde o vraždy, situace je téměř stejná jako předloni. Policisté zaznamenali celkem 231 vražd nebo pokusů o ně. Policii podle Mladé fronty Dnes přitom unikne každý dvacátý vrah.


V roce 1949 dostal soukromý zemědělec František Kalvoda z Roudnice u Hradce Králové skvělou státní zakázku. Dodávat semínka silně jedovatého durmanu indického. Čím více, tím lépe. Jak říká v Mladé frontě Dnes jeho syn Jaroslav Kalvoda, všechno to bylo tajné a teprve později se dozvěděl, že to prý bylo pro vězně. Prý budou dostávat injekce a potom se budou za pomoci nahrávky učit řeč, kterou pronesou u soudu. Podle výpovědi Kalvody chtělo komunistické Československo vyrábět speciální drogy ve velkém měřítku. Durman mimo jiné obsahoval skopolamin, což je látka, která může člověka otupit. Podle Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu byl jednou z obětí tajemník prezidenta Beneše, z něhož chtěla StB získat pomocí drog přiznání, že ukryl část Benešova archivu. Pokusy na vězních stále zůstávají jednou ze záhad českých moderních dějin. Tajná policie za sebou dokonale zametla stopy. Existují jen svědecké výpovědi, které se navzájem potvrzují.


Suma zahraničních investic, kterou vykazuje vládní agentura CzechInvest, nepředstavuje to, co investoři skutečně utratí v Česku. Hospodářské noviny píší, že se liší statistická čísla - zatímco agentura CzechInvest uvádí, že například Japonci do země přinesli 76 a půl miliardy korun, podle České národní banky dosáhly japonské investice jen třetiny této částky. "Počítáme i přislíbené sumy, které se firmy zavázaly proinvestovat do budoucna," sdělila listu mluvčí CzechInvestu Jana Víšková. Investoři však podle deníku často své sliby nenaplní. Například firma LG Philips Displays v Hranicích na Moravě zatím vynaložila jen třetinu ze slíbených 600 milionů korun. Některé firmy také neutrácejí peníze slíbené pro investici přímo v tuzemsku, ale v zahraničí. Přesto tyto částky uvádějí jako přínos pro tuzemsko a předkládají je jako základ pro výpočet výhod, které dostanou do státu. V některých případech stát zaplatí na pobídkách investorovi víc, než firma utratí, uvedly Hospodářské noviny. Podobná praxe panuje podle listu ve všech zemích Evropské unie.


Lidové noviny se zabývají rostoucí oblibou rovné daně v některých zemích střední Evropy. Jak píšou na titulní stránce, v postkomunistických zemích přichází rovná daň stále víc do módy. Jednotná sazba u všech daní už platí na Slovensku, Estonsku, v Srbsku a Rumunsku. Nyní se o jejím zavedení vážně mluví i v Maďarsku. "Nebýt slovenské epidemie, nezačali by o daňové reformě mluvit ani čeští socialisté. Přiměl je k tomu až strach, že ODS s programem rovné daně zadupe v příštích volbách ČSSD do země," uvádějí Lidové noviny ve svém sloupku. Socialisté sice tvrdí, že rovná daň je nebezpečná, protože by 80 procentům občanů zvýšila daně. Taková kritika je ale příliš paušální a v souboji s ODS stačit nebude, domnívají se Lidové noviny.


Bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková,  foto: ČTK
Bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková bude muset policii vysvětlovat, jakým způsobem financovala svou kampaň před loňskými senátními volbami. Podle Hospodářských novin stíhá policie Součkovou kvůli podezření, že uzavřela bez výběrového řízení smlouvu s advokátem Zdeňkem Nováčkem. Za zastupování státu ve sporu se společností Diag Human mu smlouva slibovala odměnu deset milionů korun. Kriminalisté budou nyní podle deníku zkoumat, zda peníze určené pro Nováčka skončily výhradně u něj. Součková i Nováček takové obvinění popírají.


V létě má být spuštěn registr leasingu a splátkového prodeje, píše deník Právo. Cílem je snížit riziko nesplácení úvěrů a zabránit nadměrnému předlužování klientů. Omezí se tak rizika plynoucí z nesolventnosti nebo podvodného jednání některých zákazníků. Zároveň ale zlepší podmínky pro bezproblémové klienty. V nebankovním registru bodou totiž uvedeny i pozitivní informace, takže klient, který včas a bez problémů plní své závazky, bude mít v budoucnu snažší přístup k finančním produktům. K tomu, aby údaje o úvěrovém vztahu mohly být předány do registru, budou leasingové a splátkové společnosti potřebovat souhlas svých klientů.


Češi jsou třetí nejtlustší v Evropě. Před námi jsou jen Jugoslávci a Řekové, příše Právo. Problém obezity je už tak velký, že loni dokonce byla ustavena Národní rada pro obezitu. Má vypracovat akční plán proti tloustnutí národa. Lidí, kteří jsou obézní nebo mají nadváhu, prudce přibývá. Za posledních dvacet let se jejich počet zdvojnásobil, řekl Právu profesor Štěpán Svačina, přední český obezitolog. Přes 20 procent národa je obézních a dalších 30 procent má nadváhu. To je dohromady přes polovinu národa. Obezitou jsou postiženy i děti, i když ne v tak velkém množství - zhruba 6 procent. Proč k tomu došlo? Profesor Svačina se domnívá, že je to nedostatek racionální stravy, zejména ovoce a zeleniny, dále málo pohybu na čerstvém vzduchu a celkově životním stylem. Podle průzkumu Světové zdravotnické organizace Češi v průměru prosedí denně osm a více hodin, 31 procent používá pro cestu do práce auto.