Policie: Krejčíř je hlavou zločinecké organizace

Radovan Krejčíř

Uprchlý miliardář Radovan Krejčíř je podle policie hlavou zločinného spolčení v takzvaných kauzách Čepro a Celník. Kromě uprchlého podnikatele viní policie z účasti na zločinném spolčení a z dalších trestných činů ještě pět lidí, které v úterý zadržela.

Na úvod připomeňme, že Radovan Krejčíř uprchl policii při domovní prohlídce koncem června. Jeho útěk stál později místo policejního prezidenta Jiřího Koláře. Miliardář nyní pobývá na Seychelách, kam za ním před časem odjela i jeho žena se synem. Celá Krejčířova rodina má od poloviny 90. let seychelské občanství, a proto Seychely odmítly Radovana Krejčíře jako svého občana vydat k trestnímu stíhání do České republiky.

V úterý provedli policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality na celém území republiky sérii domovních prohlídek. "A současně s tím zadrželi pět osob podezřelých mimo jiné i z účasti na zločinném spolčení, přičemž hlavou tohoto zločinného spolčení by měl být obviněný uprchlý Radovan Krejčíř," uvedla policejní komisařka Jana Pinková.

Obvinění dále čelí podezření z padělání a pozměňování peněz. Objevily se ale i informace, že obvinění měli pro Krejčíře padělat doklady. Čeho se tedy obvinění z padělání skutečně týká? To už je otázka pro šéfa policejního týmu Jiřího Nováka: "Týká se toho, že se domníváme, že padělali švýcarské franky v objemu, který v české měně představuje asi 6 miliard korun." Padělky policie našla ve dvou Krejčířových firmách. Původně se domnívala, že nalezla miliardy. Česká národní banka však koncem září potvrdila, že mezi penězi byly pravé bankovky jen v hodnotě přes 9,5 milionu korun. Ostatní bankovky byly podle dostupných informací napodobeniny. Policie peníze v kancelářích Krejčířových firem zabavila ve stejné době, kdy prováděla domovní prohlídku v jeho luxusní černošické vile. K čemu měly padělky sloužit? Dá se to už nyní říct? "Říct se to jistě dá, ale není to v současné době možné," odmítá sdělit podrobnosti Jiří Novák.

Zadržení čelí i obvinění z podvodu. O jaký podvod se jedná? "Ten podvod souvisí s činností vůči společnosti Čepro. A víc k tomu není nyní možné říct. Skutečně. Jsme na začátku." V kauze jde o fiktivně uložené pohonné hmoty u strategického státního podniku Čepro. Stát mohl být podvodem připraven o téměř 3 miliardy korun.

Přestože jsou policisté teprve na začátku vyšetřování, mají jistotu, že zadržení patřili mezi špičky zločinecké organizace. "Naše jistota plyne z toho, že jsme od loňského listopadu tu věc rozpracovávali, soustředili k tomu podstatné listinné materiály, které nás přesvědčily. A doufám, že přesvědčí i státního zástupce," dodává Jiří Novák.