Padl rozsudek nad padělateli slavných českých malířů

Jan Trojan ml. před soudem, foto: ČTK

Brněnský krajský soud vynesl rozsudek v dosud největší kauze padělání obrazů u nás. Padělán byl Jan Zrzavý, Vojtěch Sedláček, Kristián Kodet, Ota Janeček a Kamil Lhoták. Ačkoli obviněným hrozily mnohaleté nepodmíněné tresty, rozsudek byl nakonec překvapivě mírný.

Jan Trojan ml. před soudem,  foto: ČTK
Za padělání bezmála 160 obrazů uložil soud dva podmíněné a jeden nepodmíněný trest. Hlavním organizátorem podvodů byl podle kriminalistů Jan Trojan starší. Na český trh s uměním dostal s falešným potvrzením o jejich pravosti desítky kopií. Kvalita kopií byla natolik dobrá, že ani skuteční znalci v mnoha případech nepoznali, že mají v rukou napodobeniny.

Jan Trojan starší však v průběhu vyšetřování zemřel a nejen že se tedy nepodařilo prošetřit skutečný rozsah trestné činnosti, ale tresty, které ve středu soud vynesl, se vážou pouze k dalším obviněným. Jan Trojan mladší byl odsouzen na tři roky nepodmíněně.

"Co se týče Jana Trojana mladšího, ten byl odsouzen za návod k trestnému činu porušování autorských práv."

říká soudce Aleš Novotný. Padělky Zrzavého vytvořil Libor Prášil a jemu soud uložil dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky. Josef Sedlák padělkům vystavil falešné osvědčení, za což dostal trest 1,5 roku s podmíněným odkladem na čtyři léta. Protože se Trojan proti verdiktu odvolal, poputuje spis k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Mluvit o tom, jaká újma jednáním otce a syna Trojanových a jejich spolupracovníků majitelům autorských práv vznikla, je podle soudce Novotného obtížné. Výše trestu se podle škody neurčuje. Přesto jeden z poškozených o konkrétních újmách mluví:

"Protože se o tom veřejnost dozvěděla, tak jsem byl škodný na aukcích, protože se lidé báli, že to může být plagiát. Takže já jsem se musel vždycky objevit na aukci, že za to ručím, že to jsou moje obrazy."

říká Kristián Kodet, jehož díla neznámý malíř také padělal.

V případu je stále mnoho nejasností. Soudce Aleš Novotný poukázal na to, že se policie soustředila při objasňování kauzy na Trojana staršího, přičemž se v podstatě nepodařilo zcela zjistit roli jeho syna. Soudce připustil, že padělaných obrazů bylo víc, než se podařilo odhalit. Navíc není známo, kdo další padělky vytvořil.

Trh s uměleckými předměty zaznamenal v Česku od 90. let značný nárůst padělků. Zvlášť kritická je podle odborníků situace s díly malířů meziválečného období. Podle ředitelky renomované aukční síně Márie Gálové se padělky prodávají především na černém trhu a přes galerie:

"Zkušenosti renomovaných aukčních domů s výskytem padělků jsou minimální. Protože ti, kdo mají padělky a jsou si toho vědomi, je nabízejí především na černém trhu. Nebo tam, kde se nesetkávají s experty, kteří jsou schopni padělky poznat."

Podle Gálové však dosud trh s uměním není v Česku natolik rozvinutý, aby se už do aukčních síní dostávaly i padělky od těch, kdo se sami nechali podvodníky ošálit.