Piráti obsadili o víkendu Prahu

Photo: pirati.cz
0:00
/
0:00

Prahu o víkendu obsadili Piráti. Chystají se společně do voleb do Evropského parlamentu v roce 2014. Dohodlo se na tom přes 200 zástupců pirátských stran ze 27 zemí světa.

Ivan Bartoš
Pirátské strany vznikají od roku 2006 po vzoru švédských Pirátů. V současné době jich je ve světě zhruba 60. Kromě evropských států do Prahy přijeli i zástupci Brazílie, Ruska nebo Filipín. Jedním z hlavních témat pirátských stran je svoboda na internetu, angažují se také za omezení autorských práv, která jsou podle nich překážkou volnému šíření hudby, filmů nebo počítačových programů. Proč si zástupci Pirátských stran vybrali pro setkání Prahu, vysvětluje předseda české Pirátské strany Ivan Bartoš.

"My jsme měli nejkomplexnější přihlášku, ale také vzhledem k dostupnosti a poloze ČR, a k cenám zdejšího ubytování, se Praha jeví jako zajímavé místo. Proto zvítězila. My jako Pirátská strana jsme druhá nejaktivnější strana ve světě po německé straně, která teď má v průzkumech už 13 procent, takže jsme i ambiciózní na to, pořádat takovýto happening."

Pirátské strany se v nedávné době zviditelnily například svým odporem proti smlouvě ACTA, která podle nich omezí svobodu na internetu. V oblibě voličů stoupá například Německá pirátská strana. Pokud uspěje v nadcházejících zemských volbách ve Šlesvicku-Holštýnsku a v Severním Porýní-Vestfálsku, připouštějí politologové, že má reálnou šanci dostat se příští rok i do německého parlamentu. Podle zástupce německé pirátské strany Thomase Gaula se jeho straně podařilo přitáhnout voliče, kteří o politiku nejevili zájem.

Do Prahy přijel i zakladatel pirátského hnutí Švéd Rick Falkvinge. Ten prohlásil, že výsledkem pražského jednání je deklarace, která navrhuje vytvoření jednotné Evropské Pirátské strany.

Rick Falkvinge
"Myslím, že je to logická iniciativa. Určitě budeme kandidovat do Evropského parlamentu v roce 2014. Začít tento proces nyní jen ukazuje, že jsme jako organizace dostatečně vyzrálí a dokážeme zkoordinovat strany po celé Evropě. Věřím, že vypracovaný dokument je dostatečně flexibilní a silný, aby položil základy úspěchu v roce 2014."

Společný dokument musí ještě potvrdit strany v jednotlivých zemích, řekl místopředseda českých Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

"My jako účastníci konference budeme přesvědčovat své strany, aby ratifikovaly postup, který jsme navrhli. Dále se oddělí evropská agenda od celosvětové a Francouzi a Němci přislíbili, že začnou pracovat na oddělené platformě pro přípravu evropských voleb."

Česká pirátská strana se netají tím, že by ráda navázala na úspěchy své německé sestry i v krajských volbách letos v říjnu. Do Prahy přijel na konferenci i kanadsko-britský spisovatel a jeden z nejvýraznějších kritiků současných norem na ochranu duševního vlastnictví Cory Doctorow. Podle něj pirátské strany mohou do politiky vnést téma nebezpečí omezování individuálních svobod, která jsou se zaváděním nových technologií spojená. Prosazovat by prý měly myšlenku, že žádná politická opatření nesmějí vést k tomu, že se počítače stanou nástrojem sledování a kontroly jejich uživatelů. Na dvoudenním sjezdu si Piráti zvolili i nové vedení. O členství žádají mimo jiné i slovenští Piráti.