Kolářovo CD A proč ne se vrací k rocku

Petr Kolář, foto: Aktron, CC BY 3.0

Petr Kolář vydal nové album. Jmenuje se A proč ne. Kolář se rozhodl natočit poctivou rockovou desku místo toho, aby směřoval do středního proudu. Na albu je 13 novinek a jako bonus ještě úspěšný duet s Karlem Gottem To jenom láska zastaví čas.

Petr Kolář s Karlem Gottem ve videoklipu To jenom láska zastaví čas,  foto: YouTube kanál Supraphonu
Petra Koláře ke spolupráci na duetu vyzval Karel Gott, když si letos vybíral interprety pro svou desku Duety. Už tehdy se dohodli, že si rockovou baladu dá Kolář i na svoji sólovou desku.

K nové písni vznikl videoklip, kde Gott vystupuje v roli spolujezdce Koláře na historické motorce z roku 1929. Petr Kolář v jednom z rozhovorů uvedl, že je za duet rád, protože dosud s Gottem zpíval jen převzaté věci. Teď mají původní český duet. Osmačtyřicetiletý Kolář s Gottem příležitostně spolupracuje již mnoho let. Byl hostem jeho turné a svého času mu šlapal na paty v anketě Český slavík, kde skončil pětkrát druhý právě za Gottem.

Kmotrou alba byla Kateřina Neumannová

Kolářovo album A proč ne
Na novém albu se Petr Kolář vrací k rockovým kořenům. Za hudební produkcí alba stojí kytarista, zpěvák a producent Miloš Dodo Doležal. Texty psal Petr Kolář spolu s básníkem Michalem Burešem, přispěl ale například i kapelník skupiny Precedens Martin Němec.

Petr Kolář album pokřtil 19. listopadu v pražské Malostranské besedě. A kmotrou byla olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová. Oba jsou z jednoho kraje a legenda běžeckého lyžování Kolářovy písničky ráda poslouchá.

Písničky z nové desky chce Petr Kolář představit na jarních koncertech. Ty považuje za dobrý způsob projede CD. Podle vlastních slov Petra Koláře je to pro něj zásadní deska. Chtěl, aby vzniklo album z původních písniček, v českém prostředí a atraktivní pro domácího posluchače.

Petr Kolář,  foto: Aktron,  CC BY 3.0
Petr Kolář zpíval s řadou rockových kapel už od 18 let. Do Prahy přišel v roce 1993 a začal účinkovat v řadě úspěšných muzikál. Zahrál a zazpíval si hlavní role v muzikálu Krysař, krále Artuše v Excalibru, Athose ve Třech mušketýrech či Giordana Bruna v muzikálu Galileo. V devadesátých letech hrál ve skupinách Precedens či Arakain. Spolupracoval se skladatelem Karlem Svobodou, který je autorem Kolářova hitu Ještě, že tě lásko mám.