Komory: Ministr bude muset řešit epidemii a financování zdravotnictví

Podle zástupců zdravotnických odborů a komor bude hlavním úkolem nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) řešení epidemie a finanční stabilizace zdravotnictví. Systémové změny do voleb nestihne, domnívají se. "Jeho hlavní úkol bude přesvědčit občany, že i když přestane platit nouzový stav, tak to neznamená, že bychom měli epidemii pod kontrolou," řekl ČTK prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Nový ministr podle něj musí ustát tlaky svých kolegů ve vládě, jejich nápady, co by se dalo rozvolnit.

"Já to beru jako do jisté míry tečku za covidem," uvedl k nástupu nového ministra prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. "Pan profesor Arenberger je zkušený lékař i manažer, tak čekám, že si s tím poradí," dodal. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR podle předsedkyně Dagmar Žitníkové očekává, že s ministrem dořeší některé body, na kterých se s Blatným neshodli. Jde podle ní například o odměny pro záchranáře nebo poukazy na lázeňské pobyty pro zdravotníky. Kubek, Šmucler i Žitníková se shodli na tom, že je třeba také stabilizovat financování zdravotnictví, protože rezervy zdravotních pojišťoven s vyššími náklady epidemie rychle mizí a kvůli poklesu ekonomiky mají nižší příjmy.

Opatření proti šíření covidu-19 je podle nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera potřeba rozvolňovat obezřetně, aby se nezvrátil současný příznivý trend. Novinářům po svém jmenování do funkce oznámil, že chce prosazovat větší dostupnost léků na bázi monoklonálních protilátek a zajistit co největší počet schválených vakcín. Doporučoval také čerstvě nakaženým z rizikových skupin, aby se zajímali u svého praktického lékaře o monoklonální protilátky. "Pokud přijdete včas - a ten čas tam opravdu hraje roli - ještě, když je vám dobře, tak vám ta protilátka může zachránit život," dodal. O personálních změnách na ministerstvu neuvažuje, řekl.