Komunisté předstihli v preferencích sociální demokraty

Logo KSČM

Výsledky nejčerstvějšího výzkumu agentury TNS-Factum mnohé lidi u nás velmi překvapily. Komunisté jsou totiž podle nich nyní nejsilnější levicovou stranou v Česku. V preferencích předstihli vládní sociální demokraty. Více Josef Kubeczka.

Sám jsem se přesvědčil, že lidé opravdu jsou překvapeni. Docela trefně to vyjádřil sarkasticky naladěn muž středního věku, který si v pražském metru četl páteční noviny a najednou nahlas prohlásil: "Lidé si stěžují na špatnou úrodu, a hle, kolik se letos urodilo třešniček!" Zjevně tím narážel na "ovocné" logo komunistické strany.

Ale pojďme k průzkumu samotnému. Komunisté jsou po Občanské demokratické straně druhou nejsilnější stranou v Česku. V preferencích předstihli sociální demokraty o 4 procenta a v současnosti by jim dalo hlas 14 procent voličů. ODS by podpořilo téměř 19 procent lidí. Proč se oproti posledním volbám změnila obliba stran na levém křídle politického spektra vysvětlil ředitel společnosti TNS-Factum Jan Herzman:

"Příčiny spatřujeme především v tom, že zatím co jedna z těch dvou stran, tedy KSČM, je setrvale v opozici a, jak se říká, nemusí si 'ušpinit' ruce, druhá je naopak ve vládě a podniká řadu velmi nepopulárních opatření. Podle našeho názoru k tomu poklesu preferencí sociální demokracie velmi přispěla debata, která se v současnosti vede kolem zdravotnictví a úlohy paní ministryně Součkové."

Logo KSČM
Podle publicisty Jefima Fištejna se dá očekávat, že pozice komunistů se bude ještě více posilovat:

"Máme co dělat s trendem. To už není souběh náhod. Dá se říct, že tento trend se bude prohlubovat. Jedná se o to, že v demokracii levicový elektorát, tak jako pravicový, má nárok na to, aby byl obsloužen a zřejmě levicový volič nemá pocit, že by byl náležitě obsloužen ze strany ČSSD."

Potvrzuje se to zejména v oblastech se značnými sociálními problémy a vysokou nezaměstnaností, jako jsou Ústecký či Moravskoslezský kraj. Vysoké preference komunistů mnozí také přičítají "vychovanosti" jejich voličů, ochotou jít k volbám. Obdobně to platí i u voličského potenciálu občanských demokratů.

Šéf TNS-Factum Jan Herzman také spočítal, jak by nyní dopadly volby a kdo by byl schopen vytvořit případnou většinovou koalici:

"Prognóza ukazuje, že by ODS byla nejsilnější stranou a zřejmě by měla 35,3 procenta hlasů. Vypadá to tak, že většinovou koalici by vytvořila s KDU-ČSL. Dohromady by mohli mít tak přibližně 103 hlasů v Poslanecké sněmovně."

Smůlu by patrně měli unionisté, kteří by se s jedním procentem preferencí vůbec nedostali do Poslanecké sněmovny.