Konkurenci se nelíbí bezplatné víkendové volání Telecomu

Alternativním telekomunikačním operátorům se nelíbí nová nabídka volání o víkendech a mimo špičku bez hovorného od Českého Telecomu. Podle firem Contactel a Tele2 Telecom svými tarify Víkend a Volno zneužívá svého dominantního postavení na trhu. Tele2 proto požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby služby zakázal.

Podle mluvčího Telecomu Vladana Crhy mohou s obdobnými tarify přijít i alternativní operátoři. "Záleží jen na jejich marketingové strategii," uvedl.

Telecom, podle marketingového ředitele Tele2 Lukáše Kubína dominantní operátor, opět váže měsíční paušál za pronájem linky s volným kreditem na volání. To mu zakazuje jak české, tak evropské soutěžní právo. "Brání tak dalšímu rozvoji konkurence na českém telekomunikačním trhu, a tím ve svém důsledku poškozuje českého spotřebitele," uvedl.

Nabídka je podle mluvčího Contactelu Pavla Rusého dalším v řadě případů zneužití monopolního postavení dominantním operátorem, neboť současné nastavení propojovací smlouvy znemožňuje konkurenčním operátorům přijít na trh s obdobnou nabídkou.

Telecom začal tento týden nabízet možnost volání o víkendech, svátcích a mimo špičku v pracovní dny bez hovorného. Uživatel buď musí přejít na nový tarif, který vyjde na 429 respektive 479 korun, nebo si za 99 nebo 149 korun koupit ke stávajícímu tarifu doplňkový balíček. Alternativní operátoři podobnou službu nenabízejí, protože Telecom jim účtuje propojovací poplatky za minutu a nikoliv paušálně. Od určitého objemu volání by tak na službu dopláceli.