Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Evropská unie neruší národní zájmy, ale snaží se je sladit, aby byly státy "co nejméně nespokojeny", píše Mladá fronta Dnes ve svém komentáři, který se věnuje jednání o rozpočtu unie. Zdejší euroidealisté i euroskeptici vidí poprvé skutečnou Unii. Není to ani dobročinný spolek, ani hydra požírající suverenitu národů a rozpouštějící naši zvláštnost v byrokratické šedi.

Foto: Evropská komise
Evropská unie neruší národní zájmy, ale snaží se je sladit, aby byly státy "co nejméně nespokojeny", píše Mladá fronta Dnes ve svém komentáři, který se věnuje jednání o rozpočtu unie. Zdejší euroidealisté i euroskeptici vidí poprvé skutečnou Unii. Není to ani dobročinný spolek, ani hydra požírající suverenitu národů a rozpouštějící naši zvláštnost v byrokratické šedi. Evropská cena se tvoří na trhu. A jeho zákony se nemění jen proto, že trhovci jsou faktické hlavy států, píše list.


Prezident Václav Klaus
Sociální demokracie praktikuje podle prezidenta Václava Klause účelovou politiku. Podle hlavy státu to dokazuje proměna, kterou strana doznala pod vedením premiéra Jiřího Paroubka. Klaus se také domnívá, že ČSSD nemá žádný "hluboko zakotvený původ". Prezident to řekl v rozhovoru pro Lidové noviny. Prezident se domnívá, že ČSSD prodělala "téměř systémovou strukturální změnu". K současným volebním preferencím ČSSD, které se přiblížily ODS prezident poznamenal: "Je férové říct, že premiér Paroubek svým v jistém smyslu agresivním stylem uspěl a jiní politici, kteří se hřáli na výsluní přízně, vůči němu neuspěli." Česká vláda podle prezidenta Klause nechce vést dialog o Evropské unii a neodvažuje se k němu. Prezident je znám svým rezervovaným přístupem k EU. Na adresu svých oponentů v Česku i Evropě také uvedl, že nepředložili žádný názor, se kterým by bylo možno polemizovat. "Evropská unie je využívána jako nástroj boje s Klausem. Jak u nás, tak na půdě Evropské unie je to jen poštěkávání na prezidenta jednoho členského státu," řekl Klaus Lidovým novinám. Komunismus "v klasickém slova smyslu" je podle něj dožívající silou. Hlava státu ho také nepovažuje za reálnou politickou sílu. "To, že některá politická strana si tento název ponechává, je její věc," řekl deníku prezident. Uvedl také, že v Česku je nemalá skupina lidí, která nedůvěřuje svobodě, demokracii a trhu. "Tyto své názory bude prosazovat věčně. Je druhotné, jak se ta strana bude jmenovat," dodal Klaus v rozhovoru pro Lidové noviny.


Hospodářské noviny se ve svém komentáři věnují Ústavnímu soudu. S povděkem kvitují, že je tribunál po dvou a půl letech úplný. Deník uvádí, že se instituce těší v Česku "vysoké oblibě a respektu", narůstá však vůči ní také počet kritických hlasů. V této souvislosti upozorňuje především na značnou přetíženost soudu. List připomíná i některé ze zásadních rozhodnutí Ústavního soudu. Domnívá se však, že instituce stále čeká na svou "hvězdou chvíli", kdy se utká s vládou nebo parlamentem.


Mezi obyvateli České republiky převládá názor, že lidé v oblastech, kde se nacházejí zásoby uhlí, by měli ustoupit jeho těžbě a přestěhovat se. Vyplývá to z výsledků exkluzivního průzkumu, který v listopadu provedla pro deník Právo společnost Factum Invenio. Podle 61,5 procenta respondentů by se z dotčených oblastí měli lidé odstěhovat za předpokladu vzájemné dohody, patřičného odškodnění a poskytnutí adekvátního bydlení. V severních Čechách, kde je tato otázka aktuální, se pro odstěhování vyslovilo kladně 58,1 procenta dotázaných. Z průzkumu rovněž vyplývá, že lidé se nejvíce zajímají o cenu energií. Za velmi důležitou jí považuje 80 procent občanů, za spíše důležitou dalších 13 procent. Druhým nejvýznamnějším faktorem je pro občany spolehlivost dodávek elektřiny bez výpadků. Mnohem méně jim však záleží na kvalitě služeb dodavatele, jako je například fakturace. Pro obyvatele Česka je rovněž málo důležitá výroba energie z obnovitelných zdrojů, za velmi důležitou jí označilo pouze 28 procent respondentů. Za největší problém české energetiky lidé považují zejména bezpečnost jaderných elektráren. Bezpečnost jaderné energetiky dostala průměrnou známku 2,07, přičemž na stupnici od 1 do 4 největší problém znamená jednička.


Lidové noviny kritizují zákon o neziskových nemocnicích a označují ho za znárodňování zdravotnických zařízení. Když stát nemá kde brát na splnění svých slibů, sáhne na práva soukromníků. Tím, že si ukrojí z marží lékárníků, zlikviduje státní nemocnice či dosadí své lidi do dozorčích rad pojišťoven, uvádí deník.


Na samotnou technologii mikrovlnného výběru mýtného připadá pouze malá část z 22 miliard korun, za které má společnost Kapsch systém v Česku zavést. Asi 15 miliard připadá na doprovodné služby, které Kapsch bude zajišťovat po dobu deseti let. Napsal to deník Právo. Generální ředitel společnosti Kapsch ČR Karel Feix v rozhovoru pro list také připomněl, že mezi jednotlivými řešeními mikrovlnného systému existují velké rozdíly. Reagoval tak na argument, že například nabídka konsorcia Mytia byla o sedm miliard levnější. Nabídky se lišily také v rozsahu služeb. Společnost Kapsch bude podle Feixe zajišťovat desítky doprovodných služeb, například provoz kontaktních a distribučních míst, veškeré servisní služby, clearing apod. Feix dále uvedl, že vzniknou stovky nových pracovních míst, z velké části vysoce kvalifikovaných. Jen nová společnost Kapsch Telematic Services bude hledat asi 140 pracovníků, převážně z řad tuzemských odborníků. Další pracovní místa vzniknou u českých partnerů a subdodavatelů při výstavbě i dalším provozování systému, dodal ředitel pro deník Právo.


Pražané by ve volbách dali přednost předsedovi ODS Mirku Topolánkovi před Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL) a kandidátem sociálních demokratů Davidem Rathem. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C pro Lidové noviny. Celkově by podle výzkumu volby v hlavním městě vyhráli občanští demokraté, kterým by dalo hlas 28 procent lidí. O osm procent méně by získala druhá ČSSD. Šéf ODS Topolánek získal v průzkumu, kterého se zúčastnilo 204 respondentů, téměř 32 procent. Na druhém místě skončil s asi 20 procenty ministr zahraničí za KDU-ČSL Svoboda. Na šéfa zdravotnictví, který bude pražským lídrem ČSSD, zbylo třetí místo za zhruba 17 procent hlasů. Podle průzkumu Pražanům na Rathovi vadí, že je "arogantní, namyšlený, bezohledný a kariérista".


Nové spotřebitelské půjčky přesáhly v listopadu již sedm miliard korun. A v prosinci úvěrové instituce očekávají ještě větší zájem. Vyplývá to z ankety, kterou uskutečnily Hospodářské noviny mezi bankami a splátkovými prodejci. V České spořitelně, která má největší počet drobných klientů, si kvůli letošním Vánocům půjčilo peníze už téměř 55 tisíc lidí, každý v průměru 54.000 korun. Jenom za listopad poskytla Česká spořitelna spotřebitelské půjčky za více než tři miliardy korun. To je téměř dvakrát tolik co loni. Před žádnými z vánočních svátků se lidé nezadlužili tolik jako letos. Činí tak v době, kdy sněmovna schválila konkurzní zákon, který zavádí statut osobního bankrotu. Banky a splátkové společnosti uvádějí, že z jejich klientů nedokáže vracet půjčené peníze každý desátý, někdy dokonce každý pátý člověk. Podle statistiky ČNB poskytly banky ke konci října spotřebitelské půjčky za 87 miliard korun. U devíti miliard mají lidé potíže se splácením.


Český Telecom, jehož pevné linky odhlašuje stále více lidí, spustil zkušebně novou službu. Zákazníkům půjčuje zařízení, které umožní televizní příjem přes telefonní zásuvku. Běžný provoz této služby Telecom chce zahájit v létě příštího roku. Napsala to Mladá fronta Dnes. "Zatím se testování účastní hlavně lidé z firmy. S ostrým startem už pro zákazníky počítáme v první polovině příštího roku," řekl mluvčí Telecomu Martin Žabka. Telecom po svých linkách pouští osm televizních stanic, navíc nabízí dětský program, hudební stanici Óčko, pět rozhlasových stanic a videopůjčovnu. Cenu za novou službu ještě Telecom nezná. Ve Španělsku, kde už tuto službu využívá asi 70 tisíc domácností, se cena pohybuje v přepočtu kolem 1400 korun měsíčně. V ceně je kromě televizních programů i připojení k internetu a volání po pevné síti.