Koronavirem se v Česku nakazilo už přes 900 tisíc lidí

Novým koronavirem se v Česku od začátku epidemie prokazatelně nakazilo přes 900 tisíc lidí. Přibližně 85 procent z nich se uzdravilo. Aktuálně nemocných je přes 126 a půl tisíc. V úterý přibylo do statistik 9558 nových případů, což je o 1239 méně než před týdnem. Vyplývá to z webu ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích bylo 6 tisíc 608 pacientů s covidem-19. Zhruba každý šestý z hospitalizovaných je v těžkém stavu. Od začátku epidemie v Česku zemřelo v souvislosti s koronavirem 14 820 lidí. Nejvíc nakažených na sto tisíc obyvatel bylo v posledních sedmi dnech v okresech Trutnov a Cheb.

Index protiepidemického rizika PES stoupl ze 70 na 73 bodů. Dále tak zůstává ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. Důvodem zhoršení indexu je nárůst reprodukčního čísla, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. Českému rozhlasu to potvrdila hlavní hygienička Jarmila Rážová. V pondělí mělo reprodukční číslo hodnotu 0,76, v úterý stouplo na 0,82. Ostatní tři sledovaná kritéria se naopak zlepšila.

Do Česka už se dostala taky britská mutace koronaviru. V úterý to potvrdil státní zdravotní ústav. Ministerstvo zdravotnictví kvůli tomu doporučuje na některých místech nosit místo látkových roušek respirátory typu FFP2.