Koronavirus změnil nabídku lékáren, zavedly prodej respirátorů

Koronavirová pandemie změnila nabídku lékáren, prodejci po jejím vypuknutí mimo jiné zavedli prodej respirátorů vyšších tříd, o které před nákazou téměř nebyl zájem. V první vlně covidu loni na jaře byly ochranné pomůcky občas nedostupné, protože poptávka prudce překročila nabídku a dodavatelé nebyli v první chvíli schopni hned reagovat. Nyní je zboží dostatek. Vyplývá to z vyjádření lékárenských sítí, které oslovila ČTK.

"Až do druhé poloviny dubna 2020 byl prodej respirátorů třídy FFP2 nulový, naše lékárny tento sortiment až do vypuknutí koronavirové krize vůbec nevedly, protože neexistovala ani poptávka. Na začátku května už denní prodeje dosahovaly řádu malých tisíců a v září, po oznámení nové vlny protiepidemických opatření, poprvé denní prodej v naší síti překonal hranici 5000," řekl ČTK mluvčí sítě lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Pouze omezený výběr roušek a žádné respirátory FFP2 neměla loni na začátku roku ve své nabídce ani internetová lékárna Lékárna.cz. "Roušky se prodávaly v jednotkách kusů - za celý rok 2019 jsme prodali jen 139 roušek, v pandemickém roce 2020 pak 670.000. V lednu 2020, tj. těsně před pandemií, jsme prodali 150 roušek, v lednu letošního roku pak 10.000 roušek," uvedla za web mluvčí Romana Žatecká.