Kostelka a Fišera už jsou potvrzeni jako poradci premiéra Grosse

Bývalý ministr obrany Miroslav Kostelka a vysokoškolský profesor Ivan Fišera se již definitivně dohodli s premiérem Stanislavem Grossem (ČSSD) a stali se jeho poradci na Úřadu vlády. Kostelka, který jako jeden z mála musel po vládní krizi opustit své ministerské křeslo, bude Grossovi radit s bezpečnostní problematikou. Fišera, který byl na začátku 90. let poslancem Federálního shromáždění a vlivným politikem ČSSD, se stane konzultantem pro otázky vzdělávání a lidských zdrojů.

"Pracovně-právní vztah už mají v tuto chvíli dořešený dva poradci, a to exministr obrany Kostelka a Ivan Fišera," řekla ČTK mluvčí vlády Věra Dušková. Takzvaným superporadcem pro ekonomiku se měl stát poslanec ČSSD Jan Mládek. "Je externím poradcem a asi jím zůstane," uvedla mluvčí. Premiér ekonomické otázky často řeší také s místopředsedou vlády pro hospodářství Martinem Jahnem. Podle informací ČTK už Fišera i Mládek seděli na středečním zasedání kabinetu. Někteří politici včetně prezidenta Václava Klause před časem vyjádřili pochyby, zda nebudou takzvaní superporadci nepatřičně zasahovat do činnosti ministrů. Gross ale zdůraznil, že i když se jeho poradci budou účastnit odborných debat i zasedání vlády, neznamená to jakýkoli zásah do ministerských pravomocí.

Gross zatím nevybral člověka, s nímž by řešil zahraniční politiku. Velvyslanec v Rakousku Rudolf Jindrák i další jeho nabídku odmítli. Jak i sám Gross tento týden připustil na setkání s českými velvyslanci, právě v zahraniční politice má co dohánět. Bývalý vedoucí Úřadu vlády Pavel Přibyl je stále na dovolené, a tak o jeho dalším pracovním uplatnění stále není rozhodnuto. Ve Strakově akademii ale předpokládají, že zaměstnancem úřadu nezůstane. Přibyl, kterého si Gross přivedl z ministerstva vnitra, vydržel ve funkci jen krátce. Vyšlo totiž najevo, že při takzvaném Palachově týdnu v lednu 1989 velel jedné z rot, která rozháněla odpůrce komunistického režimu. Po tlaku veřejnosti nakonec odstoupil sám.

Z vnitra přešli na Úřad vlády také mluvčí Dušková, Přibylův nástupce Aleš Šulc i někdejší šéf personálního odboru ministerstva a neúspěšný kandidát ČSSD do Evropského parlamentu Zdeněk Doležel, který se stal ředitelem Grossova kabinetu. Celou sekci předsedy vlády řídí Zdeněk Šarapatka.