Koupi Grossova bytu začne zřejmě brzy prověřovat policie

Aférou spjatou s bytem premiéra Stanislava Grosse na pražském Barrandově se zřejmě brzy začne zabývat policie. První podnět k prověření nejasností kolem koupě bytu podal jeden z občanů. Pražské městské státní zastupitelství ve středu obdrželo trestní oznámení. Další trestní oznámení připravuje také předseda spolku Šalamoun John Bok.

Oznamovatel z řad občanů podezírá premiéra, jeho manželku Šárku Grossovou a strýce Františka Vika z trestných činů přijímání úplatku, krácení daní a nadržování. "Trestní oznámení je nyní zapisováno do rejstříku a bude přiděleno referentovi k dalšímu postupu," dodala náměstkyně zastupitelství Štěpánka Láznová.

Trestní oznámení pro podezření z krácení daní a podvodu chystá i Bok. "Podám i podnět na finanční úřady, aby prověřily daňová přiznání Grosse, strýčka a bývalého novináře (Rostislava Roda)," řekl ČTK. "Jestli to v daňovém přiznání není, tak je to podvod a 900.000 korun buď nebylo vypůjčeno, nebo nebyly daňově přiznány," uvedl. Vyjádřil podiv nad tím, že státní zastupitelství nezahájilo prověřování případu samo. "V médiích je dostatek informací, které by v jiných případech už vedly k obvinění nebo k zahájení šetření," míní. Celý skandál navíc podle Boka zavání i podezřením z korupce. Byty v dané lokalitě jsou prý mnohem dražší než cena, kterou uvedl Gross. "Bylo mi sděleno, že firma, která prodala byt Grossovi, má zájem o různé zakázky," naznačil Bok.