Přehled tisku

vlak_moderni1.jpg

Stará motoristická pravda, že auto na naftu je dražší, ale ušetří se na levnějšímu palivu, přestává v Česku platit. Jak zaznamenala Mladá fronta Dnes, motorová nafta začíná být poprvé dražší než benzin. Majitelům aut s dieselovými motory zbývá poslední útěcha - proti benzinovým motorům mají menší spotřebu. V Praze jsou podle listu nyní už jen poslední dvě čerpací stanice, kde je nafta levnější než benzin a i v dalších regionech se ceny v posledních dnech začínají otáčet.

Zdeněk Škromach a Stanislav Grossv  (vpravo),  foto: ČTK
Komentátor Práva soudí, že o další orientaci sociální demokracie bude rozhodovat souboj dvou křídel ve straně. Jedno podle něj reprezentují "Evropané", premiér Stanislav Gross a ministr financí Bohumil Sobotka. Druhé jsou "tradicionalisté" vicepremiér Zdeněk Škromach a ministr zemědělství Jaroslav Palas. Právo píše, že "obě cesty jsou rizikové, avšak kvalita oněch rizik se zásadně liší. Otočí-li Škromach s Palasem oj sociálnědemokratického vozu do minulosti, patrně jednorázově vylepší preference své strany. Na vítězství to arciť stačit nebude, protože komunisty by v demagogické lásce ke ´spodním deseti miliónům´ přetrumfnout nemohl. ..Krize ČSSD by se tak prohloubila a řešení nebezpečně odložilo. ... Bohuslav Sobotka a Stanislav Gross chtějí vést ČSSD do budoucnosti, to znamená do Evropy. Není to jednoduché v době, kdy sociální demokracie v celé Evropě hledá nový smysl své existence. ..Musí najít své místo ve světě, kde rozhoduje výkonnost, schopnost konkurovat, vzdělání a kde péče o méně úspěšné je samozřejmá, avšak nemůže být jediným pilířem sociálnědemokratické politiky. Bránu do Evropy tvoří maastrichtská rozpočtová kritéria a přijetí eura. To znamená dát do pořádku veřejné finance, zdravotnictví a připravit důchodovou reformu...Vydá-li se ČSSD cestou Sobotky a Grosse, bude muset polknout hořký léčebný dryák. Nejbližší sněmovní volby patrně s touto kúrou nevyhraje, mnoho poslanců se bude muset rozloučit s teplými pelíšky. Dočasně možná uteče podstatná část voličů a také třeba malověrní politici, kteří ztratí zaopatření. Zůstane však jádro, schopné příští soutěže o moc ve státě. Jak symbolické: volba příštího vedení ČSSD plánuje se na den vzkříšení!"


Česká vláda se blíží k poslední třetině volebního cyklu. Moc toho ale podle Hospodářských novin nepředvedla a sotva předvede. Jak poznamenává deník, tomu odpovídaly i v pondělí dohodnuté priority. Jde o cíle bez ambicí. Jako příklad uvádějí Hospodářské noviny zlepšení fungování soudnictví. "Je jasné, že se za rok soudnictví přece jen trochu zlepší. Vždyť logicky zvyšuje výkonnost každý rok. Soudci sbírají zkušenosti, učí se práci a každým rokem část těch nejmizernějších komunistických soudců odchází do důchodu," uvažuje autor. Podobně je to podle něj s důchodovou reformou. Proč by se koalice nemohla dohodnout. Vznikla a podle všeho pilně pracuje expertní odborná skupina, která důchodovou reformu propočítává, ale proč by už dnes nemohla vláda přijít se základními principy reformy, se kterými půjde do jednání s opozicí, ptá se komentátor. Připomíná rovněž, že nezaznělo nic ani o reformě zdravotnictví, podnikových rejstříků či bankrotového zákona, které se asi podaří brzy schválit. "Koalice se ani není schopna pochlubit tím, co se jí snad - ve spolupráci s opozicí - daří prosadit," uzavírá komentář Hospodářských novin.


Pavel Dostál,  foto: ČTK
Když jsou lidé v nouzi, musí jít názorová bariéra stranou, podotýká prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík, který v neděli v pražském kostele svatého Salvátora sloužil mši za uzdravení sociálnědemokratického ministra kultury Pavla Dostála. Informuje o tom deník Právo. "Má jiskru a mám ho lidsky rád," prohlásil Halík na Dostálovu adresu. Zároveň Právu prozradil, že s myšlenkou veřejně vzpomenout na pacienta koketoval od prvého okamžiku, kdy se dozvěděl, že Dostál bojuje s rakovinou. Halíka v nápadu podpořil senátor Karel Schwarzenberg. Podle Halíka se mše zúčastnilo kolem 700 lidí. Překvapení netajil Dostál. "Musím říci, že jsem byl velice dojatý. Jak pan Halík, tak Karel Schwarzenberg jsou hluboce věřící, takže to od nich není žádné formální gesto, ale přesvědčení, že mi tím pomohou," svěřil se Právu. Soudí, že je to i zpráva veřejnosti, že není takový "zlosyn", jak ho občas představují někteří představitelé katolické církve.


Policie zažívá mimořádně těžké časy. Zatímco dřív se v podezření, že překračují zákon, ocitli většinou jen řadoví policisté, nyní je to jiné, píše Mladá fronta Dnes. Během posledních týdnů se do vazby kvůli údajné spolupráci s podsvětím dostalo několik vysokých policejních důstojníků. Policejní prezidium navíc oznámilo, že ruší jedno z oddělení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Oficiálním důvodem je, že nepracovalo efektivně. Někteří policisté však naznačují, že jistí specialisté z tohoto oddělení měli také nadstandardní vztahy s podsvětím. Mladá fronta Dnes připomíná, že naposledy byli minulý týden zatčeni zástupce pražské služby kriminální policie a vyšetřování Zdeněk Pichlík a jeho podřízený Petr Šíma. Oba se zabývají organizovaným zločinem. A oba čelí obvinění, že zneužili pravomoc.


Problémy v orientaci a jednání s úřady mohou podle jihomoravské přílohy deníku Právo očekávat obyvatele 25 obcí z kraje Vysočina, které budou od 1. ledna spadat pod Jihomoravský kraj. Zákonodárci totiž při schvalování změny hranic krajů zapomněli, že pro soudy a policii platí jiné teritoriální rozdělení než v rámci státoprávního uspořádání. Přecházející obce budou podle Práva tak i nadále podléhat policii a soudu ve Žďáru nad Sázavou. "Je to určitý problém, na který se zapomnělo. V praxi to bude znamenat, že my do těchto obcí nemusíme jezdit, i když budou zatím přičleněné do revíru oddělení Tišnova. Je sice pravda, že pokud máme hlídku poblíž a někdo potřebuje pomoci, tak tam jedeme a pomůžeme kolegům z vedlejšího okresu, ale v podstatě tam nemáme a nebudeme mít co dělat," řekl Právuředitel policie pro Brno- venkov Bohumil Šimek.


Současným televizím může vyrůst silný protivník, upozorňuje Mladá fronta Dnes. O licenci na provozování celoplošného digitálního vysílání se uchází i známý režisér a úspěšný producent Fero Fenič se společností Televize Febio. Chce založit televizi se širokým okruhem pořadů od zpráv přes zábavu až po hrané filmy a seriály. Inteligentním divákům hodlá podle Mladé fronty Dnes nabízet alternativu a nové nápady. Zprávy by nečetli moderátoři bez novinářské praxe, design televize by se neřídil 80. lety, ale 21. stoletím. Světové hity by sem neputovaly roky, protože divák Febia TV, třicátník vystudovaný v zahraničí, už o nich ví. Také hvězdy Feničovy televize by už byly hvězdami nové generace, nikoli jen pamětníků. Stanice by mohla vysílat od roku 2006.


Unie svobody, která se nyní pohybuje hluboko pod hranicí volitelnosti, připravuje plán na vytvoření koalice stejně smýšlejících menších stran. Oproti někdejší "čtyřkoalici" se nyní nepočítá s lidovci, píší Lidové noviny. Místopředseda US-DEU František Pelc deníku řekl, že se jeho kolegové chystají oslovit před příštími parlamentními volbami především středopravicové liberální strany: Evropské demokraty, Stranu pro otevřenou společnost, Volbu pro město, Liru a ODA. Pokud budou mít tyto strany o projekt zájem, mělo by podle něj nové uskupení šanci oslovit mezi deseti až dvaceti procenty voličů. Ostatní menší strany podle listu návrh vítají jako jediný možný způsob, jak uspět ve volbách. Pokud by byl projekt úspěšný, byli by podle Pelce unionisté ochotni se vzdát oficiálního názvu US-DEU. Počítají ale s tím, že v případné nově vzniklé straně budou mít hlavní slovo, dodávají Lidové noviny. Deník se zároveň podivuje nad tím, že vládní unionisté uvažují o integraci malých stran. Cílem nově vzniklého subjektu má být oblast politického středu. "Mýtus o neobsazeném středu existuje v české politice už od počátků 90. let. Žádné žně voličských hlasů se tu však nekonaly," připomíná komentátor.


České dráhy příští rok skončí se ztrátou 690 milionů korun. Vyplývá to z podnikatelského plánu na rok 2005, který posvětila i dozorčí rada ČD, píšou Hospodářské noviny. Dráhy by také měly příští rok propustit asi šest tisíc zaměstnanců. "Ztrátu způsobuje stát, protože plně nehradí osobní dopravu, kterou si u drah objednal. Asi z jedné čtvrtiny ji proto dráhy hradí ze zisku v nákladní dopravě," řekl listu mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Stát však vinu popírá. "Stát skutečně neplatí celou ztrátu ČD za osobní dopravu, nicméně ne všechnu dopravu si objednává," tvrdí Michal Němec z ministerstva dopravy. Pro hospodaření drah je stěžejní zisková nákladní doprava. Jenže dráhy mají potíže už i s přepravou zboží, u které po loňských růstech začaly klesat objemy, píše deník. Představenstvo firmy by nyní mělo navrhnout opatření k zastavení poklesu příjmů z nákladní dopravy. Dráhy nyní zaměstnávají zhruba 73.000 zaměstnanců. Letos ze státní firmy odešlo asi 5700 lidí, do roku 2008 má firmu opustit až 17.000 lidí, píšou Hospodářské noviny


Navzdory systému přísných akreditací vyhověla sociálnědemokratická ministryně zdravotnictví Milada Emmerová naléhání své kolegyně v parlamentu, poslankyně ODS Veroniky Nedvědové, a zařadila jejího manžela do výběrového programu. Podle Lidových novin podepsala pro ordinaci choceňského lékaře Karla Nedvěda souhlas se zařazením do mamografického screeningu. Ministryně tak učinila bez ohledu na skutečnost, že pracovišť s preventivním programem na odhalování zhoubných nádorů u žen je dostatek a že Nedvědova ordinace neprošla přísným výběrem odborných komisí, připomíná deník. Těsně předtím ministerstvo odmítlo obdobnou žádost nemocnice v Litomyšli, která je nedaleko Chocně, a v odůvodnění uvedlo dostatečný počet takových pracovišť v okolí. Lobbování kolegyně ministryně nepopřela. Poslankyně Nedvědová má samozřejmě ke mně blízko, protože jsme často v jedné místnosti, přiznala listu Emmerová. Pořád mi říkala, jak je její muž nespokojený kvůli tomu, že nebyl do programu zařazen, svěřila se Lidovým novinámšéfka resortu.


Stará motoristická pravda, že auto na naftu je dražší, ale ušetří se na levnějšímu palivu, přestává v Česku platit. Jak zaznamenala Mladá fronta Dnes, motorová nafta začíná být poprvé dražší než benzin. Majitelům aut s dieselovými motory zbývá poslední útěcha - proti benzinovým motorům mají menší spotřebu. V Praze jsou podle listu nyní už jen poslední dvě čerpací stanice, kde je nafta levnější než benzin a i v dalších regionech se ceny v posledních dnech začínají otáčet. Důvod je podle Mladé fronty Dnes jednoduchý. Ve velkých městech konkurují zavedeným sítím provozovny u hypermarketů, které se orientují hlavně na prodej benzinu a naftu mají jako doplněk. Kamiony a nákladní auta s dieselovými motory k nim nejezdí a konkurenční boj je v případě naturalu větší a ceny nízké.


Krajský soud v Ústí nad Labem vydal předběžné opatření, kterým zastavil výrobu a distribuci "Bohemky", píše Právo. Ve sporu šlo o podobnost Bohemky s nejprodávanějším sektem ze Starého Plzence Bohemia Demi Sec. Plzeňská firma je spokojena, zatímco jablonecká Bohemka, s.r.o. s předběžným rozhodnutím nesouhlasí a odvolala se. "Spotřebitel si může myslet, že Bohemka je výrobek ze Starého Plzence, ale to není pravda a poškozuje to naši značku," řekl listu Martin Fousek z Bohemia Sektu. Zatímco cena originální lahve šumivého vína Bohemia Sektu přesahuje 100 korun, "Bohemka" je na prodej za necelých 70 korun. Lacinější a podle odborníků méně kvalitní podoba sektu už zmizela z regálů větších obchodních řetězců, na některých prodejnách je ale stále na pultech. "Předběžné rozhodnutí soudu respektujeme. Už jsme zastavili výrobu i distribuci. Pokud ale naši zákazníci doprodávají zboží, které od nás odebrali už minulosti, mají na to právo," řekl deníku Právo jednatel jablonecké Bohemky Jan Bernard.


Devatenáctiletý myslivec ze sdružení v Radomyšli na Strakonicku, který při sobotním honu postřelil svého o dva roky staršího kamaráda a zároveň také myslivce, pil s největší pravděpodobností před střelbou alkohol. Po incidentu totiž při dechové zkoušce přístroj alkohol prokázal, píše ve své jihočeské příloze deník Mladá fronta Dnes. Postřelený mladík, který v pondělí nebyl podle listu k zastižení a nezvedal telefon, byl s lehkými zraněními ošetřen v nemocnici, protože broky z lovecké pušky ho zasáhly do kyčle pravé nohy a do kolena na levé noze. Případ vyšetřují policisté. Myslivci v sobotu těsně před polednem při honu u Leskovic zahlédli lišku. Devatenáctiletý mladík na ni dvakrát vystřelil, ale tři broky se odrazily a poranily jeho kolegu.