Kraj zruší dětský domov v Dubové, nevyhovuje platným zákonům

Moravskoslezský kraj zruší dětský domov v barokním zámku v Radkově-Dubové na Opavsku. Podle úředníků by ani po rekonstrukci nevyhověl platným zákonům, které vyžadují vytvoření rodinných buněk pro šest až osm dětí. Vedení domova s názory kraje nesouhlasí. "Nejhorší je, že jsem ani nemohl zařízení hájit a vyvracet jejich argumenty. Kraj nám to předložil jako hotovou věc," řekl ČTK ředitel dětského domova Jaromír Burda. Poslední děti by z domova měly odejít v roce 2007.

Krajský odbor investic tvrdí, že provoz dětského domova v objektu bývalého zámku není vhodný. Podle jeho studie by ani po rekonstrukci na pět rodinných buněk nebyly dodrženy zákony, ve třech skupinách by rekonstrukce dovolovala pouze pět lůžek místo potřebných osmi, chybí také místnost pro vychovatele.

Ředitel argumenty kraje vyvrací. "Přestavět se dá všechno, je to to jen o penězích. Je to otázka vůle, jestli to chtějí nebo ne," řekl Burda. Podle některých zaměstnanců zařízení mohou být za zrušením domova i jiné pohnutky, protože zámek je poměrně dobře udržovaný a dal by se využít například jako hotel.