Krajané

Sobotní Krajanskou rubriku připravila Renata Prátová.

V dnešní krajanské rubrice se vrátíme ke květnovému setkání Čechů žijících ve Švédsku, které se pravidelně koná ve dnech svátku Nanebevzetí páně. V Kirkervarnu, přibližně na půli cesty mezi Stockholmem a Göteborgem, se letos už poosmnácté sešlo na sto účastníků Českých dnů, aby společně strávili víkend. Historii tohoto setkávání nám krátce přiblížil pan Pavel Mrázek, předseda Svazu českých a slovenských spolků ve Švédsku a zároveň starosta Sokola Göteborg.

Setkání se zúčastňují nejvyšší oficiální zástupci České republiky. Například velvyslanec Tomáš Husák na letošním setkání pobyl celý víkend. V prvním desetiletí trvání Svazu českých a slovenských spolků ve Švédsku se podle jeho předsedy Pavla Mrázka něco takového ale nedělo.

Pro krajany je na jejich setkání velmi důležitým hostem česká konzulka Věra Jarošová a její příspěvek.

... řekl předseda Svazu českých a slovenských spolků ve Švédsku Pavel Mrázek. Květnového setkání našich krajanů ve Švédsku se už podruhé účastnil velvyslanec České republiky pan Tomáš Husák. Na otázku Radia Praha, zda mu v jeho práci pomáhá znalost místní české komunity, odpověděl:

Jak velvyslanec České republiky ve Švédsku pan Tomáš Husák dodal, neformální setkání s krajany má řadu výhod. Například se ho účastní pracovníci zastupitelského úřadu, kteří mohou krajany informovat o posledním vývoji v České republice, zejména z pohledu právního, který se jich dotýká. Zároveň se na setkáních vyřeší spousta organizačních záležitostí do budoucna a samozřejmě se všichni dobře pobaví.

Autor: Renata Prátová
spustit audio