Krajané se obávají dalšího krácení státní podpory

Krajané z celého světa, kteří se sešli v Praze, chtějí na setkání mimo jiné upozornit na to, že si kulturní aktivity zahraničních Čechů zaslouží podporu státu i v době rozsáhlých vládních škrtů. Konference, na níž se letos sešlo asi 120 krajanů ze 17 zemí, je věnována významu krajanů pro českou kulturu. Ministerstvo zahraničí (MZV) podporu kulturních projektů krajanských spolků výrazně zkrátilo už letos, příští rok v ní bude kvůli vládním úsporám dále škrtat. Podle organizátora krajanského setkání Miroslava Krupičky se podpora české kultury v zahraničí mnohdy neobejde bez státních grantů. Krajané proto škrty v těchto penězích vnímají jako ohrožení některých svých aktivit.

Podle zmocněnce MZV pro krajany Vladimíra Eisenbruka stát letos na podporu krajanských kulturních projektů a rekonstrukcí krajanských budov vyčlenil 16,5 milionu korun. Oproti loňsku se podpora zkrátila zhruba o 20 procent. Příští rok podle něj dotace klesnou o dalších deset až patnáct procent kvůli vládním úsporným opatřením. Stát kromě toho podporuje také vzdělávací aktivity krajanů. Loni na ně dal zhruba 30 milionů korun. Také v těchto penězích ale MZV bude příští rok zřejmě škrtat.

Krajanská konference, která se koná každé dva roky, se letos uskutečnila pošesté. Setkání zahájili předsedkyně koordinačního výboru krajanů Ája Vrzáňová a předseda Senátu Přemysl Sobotka. Socioložka Jiřina Šiklová ve svém příspěvku připomněla, že český exil po roce 1968 zásadně přispěl k tomu, aby se v komunistickém Československu udržela "paralelní kultura" zakázaná státní mocí. Mezi vystupujícími dvoudenní konference je také Jiří Gruntorád z Libri Prohibiti či zakladatel exilového vydavatelství Šafrán Jiří Pallas. Setkání pořádá Mezinárodní koordinační výbor zahraničních Čechů ve spolupráci s ministerstvem zahraničí, Senátem, Národním muzeem a Českým rozhlasem.