Krajanské akce ve světě - BŘEZEN 2016

Obraz Ladislava Typlta z výstavy Transition

Na tomto místě zveřejňujeme seznam krajanských akcí, o nichž jsme se dozvěděli na internetu nebo přímo od krajanů. Pokud chcete zprostředkovat informaci o některé z vašich akcí, pošlete ji prosím na [email protected] nebo zanechejte vzkaz na našem facebooku.

4. března-4. dubna, SLOVENSKO, Košice - otevření výstavy obrazů členů Českého spolku v Košicích a účastníků výtvarného kurzu. Umělecká díla lze zhlédnout po dobu jednoho měsíce v Átrium klubu v Zuzkině parku 4.

5. března, UKRAJINA, Žytomyr - spolek Češi Žytomyrské oblasti připravil k 205. výročí narození Karla Jaromíra Erbena nastudování balady Kolovrat. Premiéra v podání dětského divadelního kroužku Kolovrátek začíná ve 12:30 hod.

6. března, UKRAJINA, Žytomyr - dětský program k Mezinárodnímu dni žen začíná v 11 hodin.

7. března, BELGIE, Brusel - koncert Pavel Haas Quartet ve Studiu 4 v bruselském Flagey přinese skladby Martinů, Dvořáka a Bartóka. Vystoupení začíná ve 20:15. Podrobnosti o něm jsou uvedeny na http://www.flagey.be/en/programme/17250/pavel-haas-quartet.

10. března, SLOVENSKO, Košice - hudebně-literární pásmo Už vím co číst a poslouchat, připravené ve spolupráci s VK J. Bocatia, je věnováno Marte Kubišové a uskuteční se v hudebním salónku Veřejné knihovny J. Bocatia na Hlavní 48 se začátkem v 16:30 hod.

12. března-30. dubna, FRANCIE, Paříž - výstava děl Ladislava Typlta s názvem Transition je autorovým prvním samostatným počinem na území Francie. Ve svých pracích využívá především techniku kvaše, kterou propojuje s výrazovými přechody mezi kresbou a malbou. Výstavu lze navštívit od 14. do 19. hodiny každý den vyjma neděle a pondělí v Galerii Oneiro na pařížské 7bis/9 rue du Perche.

17. března, SLOVENSKO, Košice - připomínka 70. výročí tragické smrti herečky Zorky Janů, sestry Lídy Baarové. Budou promítány české filmy ze 30. a 40. let minulého století.

18. března, SAÚDSKÁ ARÁBIE, Rijád - místní krajanská organizace pořádá výlet na Rudé písky, spojený se sandboardingem. Zájemci se mohou přihlásit na [email protected].

24. března, SLOVENSKO, Košice - připomínka 700. výročí narození panovníka Karla IV.

26. a 27. března, UKRAJINA, Žytomyr - Velikonoční dílna je příležitostí k setkání rodičů a dětí se zaměřením na symboliku Velikonoc, velikonoční zvyky v Čechách a na Moravě a tvorbu skořápkového věnce, malování a ovazování vajíček, velikonoční ošatky či splétání pomlázky. Zpestřením bude vystoupení dětského souboru s českými a moravskými tanci a film „Velikonoční šlahačka z Moravy“. Setkání začíná v oba dny vždy ve 12 hodin.

28. března, SAÚDSKÁ ARÁBIE, Rijád - promítání filmu Obecná škola z kinematografické dílny otce a syna Svěrákových. Jde o celosvětovou akci k 80. narozeninám Zdeňka Svěráka. Snímek poběží od 19. hodiny.


Detailní informace o kulturních krajanských akcích v USA, Kanadě a Mexiku naleznete na stránkách Česko-severoamerické komory pro obchod a kulturu www.czechevents.net.

Autor: Miloš Turek
klíčové slovo:
spustit audio