Krajanské akce ve světě - DUBEN 2016

Výstava Dům bytových omylů

Na tomto místě zveřejňujeme seznam krajanských akcí, o nichž jsme se dozvěděli na internetu nebo přímo od krajanů. Pokud chcete zprostředkovat informaci o některé z vašich akcí, pošlete ji prosím na [email protected] nebo zanechejte vzkaz na našem facebooku.

7. dubna, SLOVENSKO, Košice - přednáška s názvem Podnikatel Tomáš Baťa, věnovaná významné osobnosti československého meziválečného průmyslu. Koná se na adrese Společenského klubu na Hlavní ulici 70 v Košicích. Pořadatelem je Český spolek v Košicích.

9. dubna, FRANCIE, Paříž - divadelní soubor Compagnie Libre d'esprit nastudoval u příležitosti 80. nedožitých narozenin Václava Havla jeho hru Protest. Jde o čtvrtou hru bývalého prezidenta, která byla představena v Českém centru Paříž. Představení začíná ve 20 hodin. Základní vstupné činí 15 euro. Více informací na www.libredesprit.net.

12. dubna, NĚMECKO, Berlín - v galerii Českého centra Berlín probíhá výstava Dům bytových omylů, jejíž slavnostní zakončení je plánováno na 19. hodinu. Dominik Lang zde zachycuje skryté umělecké elementy a funkční prostory, které mezi lety 1974 a 1978 vytvořili Věra a Vladimír Machoninovi jako součást v roce 1979 postavené české ambasády v Berlíně.

15. dubna, SLOVENSKO, Košice - beseda s českým historikem prof. PhDr. Janem Rychlíkem na téma Fakty a mýty o Benešových dekretech a také o česko-slovenských vztazích. Koná se ve Veřejné knihovně J. Bocatia, Hviezdoslavova ul. od 16 hodin.

20.-28. dubna, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, Londýn - výstavní akce nazvaná Jiří Kovanda v Pump House Gallery (v parku Battersea) představuje performativní díla tohoto českého umělce a jeho třech mladých kolegů z Británie. Jeho nové projekty jsou prostoupené fascinací technologiemi umožňujícími sledování lidského zdraví, manimulaptivní silou živého zpěvu a amatérskými formami reklamy.

Z výstavy Jiří Kovanda v Pump House Gallery | foto: České centrum Londýn

28. dubna, SLOVENSKO, Košice - literární odpoledne, tentokrát se spisovatelkou Markétou Hejkalovou, ve Společenském klubu na Hlavní ulici.

21. dubna, SLOVENSKO, Košice - Posezení v klubu (Hlavní ul. 70) při kávě a čaji. Akce Českého spolku v Košicích.

23.-24. dubna, SLOVENSKO, jižní Zemplín - objevy českých vědců na Zemplíně, akce pro tři generace krajanů zaměřená na poznávání výzkumné činnosti českých biologů, paleontologů, herpetologů, ornitologů, ochránců přírody a dalších odborníků v nejvýchodnější části Slovenska.


Detailní informace o kulturních krajanských akcích v USA, Kanadě a Mexiku naleznete na stránkách Česko-severoamerické komory pro obchod a kulturu www.czechevents.net.

Autor: Miloš Turek
klíčové slovo:
spustit audio