Krajanské akce ve světě - KVĚTEN 2016

Interference

Na tomto místě zveřejňujeme seznam krajanských akcí, o nichž jsme se dozvěděli na internetu nebo přímo od krajanů. Pokud chcete zprostředkovat informaci o některé z vašich akcí, pošlete ji prosím na [email protected] nebo zanechejte vzkaz na našem facebooku.

6.-8. května, SLOVENSKO, Košice - Pohádkový víkend v Zlatej Idke, který je součástí výtvarně-vzdělávacího cyklu Čtyři roční období pro děti od 3 do 12 let a jejich rodiče či prarodiče. Pořadatelem je Český spolek v Košicích.

11. května, NĚMECKO, Mnichov - od 19 hodin probíhá čtení, diskuse a koncert "Zátopek". Centrem pozornosti bude knižní dílo umělce Jaromíra 99 a spisovatele Jana Nováka, věnové legendárnímu českému atletovi. Po představení knihy přímo v Českém centru Berlín bude následovat živý koncert.

11. května, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, Sheffield - autorské čtení českého spisovatele Tomáše Zmeškala. Bývalému členovi kapely Psí vojáci právě vychází anglický překlad románu Milostný dopis klínovým písmem. Literární setkání organizuje místní Czech and Slovak Society a koná se na sheffieldské adrese Waterstones, 24-26 Orchard Square, S1 2FB.

14. května, SLOVENSKO, Košice - jednodenní autobusový zájezd na severovýchod Slovenska (Stará Ľubovňa, Hniezdne, Litmanová). Pořádá Český spolek v Košicích.

22. května, SLOVENSKO, Košice - poutní slavnost u příležitosti svátku českého patrona Jana Nepomuckého a slavnostní mše svatá v kapličce Nanebevzetí Panny Marie na Horním Bankově (od 14:15 hod.).

26. května, USA, New York - americké hudební těleso Interference uvede světovou premiéru díla Optional od české skladatelky Lucie Vítkové. Nevšednost skladby spočívá v přítomnosti volitelného (nepovinného) partu akordeonu. Hráči si sami vybírají, v jakých fázích ho zařadí do skladby. V rámci koncertu zazní i další skladby současné nové hudby 21. století. Lucie Vítková na následném workshopu v České národní budově představí kompoziční principy v interakci s návštěvníky.

28. května, FRANCIE, Paříž - ke konci měsíce proběhne Noc literatury. Návštěvníkům bude mj. představen spisovatel Michal Ajvaz. Událost se koná od 17 do 23 hodina na adrese: Yann Porret, Maître luthier 103, avenue Daumesnil, 75012 Paříž.

30. května, SLOVENSKO, Košice - literárně hudební večer Císař římský, inspirovaný texty z Vita Caroli, připomíná 700. výročí narození Karla IV. Akce probíhá v budově Státní filharmonie Košice od 19 hodin.Účinkují: Peter Cibula – umělecké slovo, vokální soubor Gregoriana, Ženský sbor Českého spolku v Košicích, Nataša Kötelešová – flétna, Ján Haluza – kytara. Večer organizuje Český spolek v Košicích a Státní filharmonie Košice, s finanční podporou Úřadu vlády SR, programu Kultura národnostních menšin 2016. Prodej vstupenek: ŠFK.


Detailní informace o kulturních krajanských akcích v USA, Kanadě a Mexiku naleznete na stránkách Česko-severoamerické komory pro obchod a kulturu www.czechevents.net.

Autor: Miloš Turek
klíčové slovo:
spustit audio