Krajanské akce ve světě - LISTOPAD 2015

Německý překlad románu Jaroslava Rudiše Konec punku v Helsinkách

Na tomto místě zveřejňujeme seznam krajanských akcí, o nichž jsme se dozvěděli na internetu nebo přímo od krajanů. Pokud chcete zprostředkovat informaci o některé z vašich akcí, pošlete ji prosím na [email protected] nebo zanechejte vzkaz na našem facebooku.

4. listopadu, NĚMECKO, Pasov - Jaroslav Rudiš bude číst ze svého románu Konec punku v Helsinkách v rámci oslav založení Bohemica Regensburg-Passau. Autorské čtení se koná na adrese Scharfrichterhaus, Milchgasse 2 v Pasově od 20 hodin.

4. listopadu, RUSKO, Jekatěrinburg - pohled na Rusko očima devíti českých fotografů přináší výstava Viděno devíti v Jekatěrinburgu. Mezi autory se objevují známá jména jako Karel Cudlín, Dana Kyndrová či Jindřich Štreit. Návštěvníci si mohou snímky prohlednout ve zdejším fotografickém muzeu v Mětěnkově domě.

5. listopadu, SLOVENSKO, Košice - Jarmila Glazarová a kniha Vlčí jáma (film s Jiřinou Šejbalovou v hlavní roli). Společenský klub Českého spolku v Košicích, Hlavná 70, od 15:00.

5. listopadu-18. prosince, FRANCIE, Paříž - výstava Barbory Bálkové, výtvarnice s širokým uměleckým záběrem. Tentokrát jsou v rámci expozice Přízraky představeny její fotografické cykly. Více informací lze získat na stránkách festivalu Photo Saint-Germain (www.photosaintgermain.com).

5.-15. listopadu, BELGIE, Brusel - v rámci festivalu Filmer à tout prix budou promítány české dokumentární filmy Žít svůj život, Moravská Hellas, Respice Finem, Piemule, Manželské etudy a Český sen. Ke jejich zhlédnutí zve několik bruselských kin, podrobněji na www.gsara.tv/fatp/index.php

9. listopadu-10. prosince, BELGIE, Lovaň - místní Katolická univerzita poskytla své prostory pro výstavu Česká věda v boji proti virům, která představuje osobnost chemika Antonína Holého.

12. listopadu, SLOVENSKO, Košice – Parky a zahrady České republiky. Přednáška nad knihami. Společenský klub Českého spolku v Košicích, Hlavná 70, od 15:00.

12. listopadu-11. prosince, NĚMECKO, Mnichov - výstava Judity Matyášové Sofiina volba po česku přibližuje osudy desítek židovských dětí, které se podařilo zachránit na začátku 2. světové války. Jejich cesta ke svobodě tím však zdaleka neskončila. Projekt našel na měsíc prostory v Českém centru Mnichov, 16. listopadu bude od 19 hodin promítán stejnojmenný dokumentární film (na adrese: Gasteig, Blackbox, Rosenheimerstr. 5). Více infomací na www.czechsophieschoice.com.

Z výstavy Sofiina volba po česku | foto: České centrum Vídeň

19. listopadu, NĚMECKO, Mnichov – Janáčkovo trio představí skladby českých hudebních skladatelů, kteří až na výjimky zahynuli v koncentračních táborech (například P. Haas, E. Schullhoff, G. Klein). Koncert začíná v 19:30.

24. listopadu-23. prosince, TURECKO, Istanbul - první ročník Festivalu středoevropských filmů a výstavy plakátů představuje z české kinematografie klenoty jako Zemanův Vynález zkázy nebo Trnkův Sen noci svatojánské. Událost organizuje společnost Čeští krajané v Istanbulu. Informace o časech a místě promítání, jakož i o dalších prezentovaných filmech a akcích festivalu, lze najít na www.krajaneistanbul.cz.

26. listopadu, SLOVENSKO, Košice - Jan Werich – přednáška doplněná filmovými ukázkami. Společenský klub Českého spolku v Košicích, Hlavná 70, od 15:00 hod.

27.–29. listopadu, SLOVENSKO, Košice - Pohádkový víkend na Zlaté Idce v rámci výtvarně-vzdělávacího cyklu pro malé děti (od 3-12 let ) a jejich rodiče, prarodiče s názvem Čtyři roční období. Podrobné informace v kanceláři ČSvKE.

28. listopadu, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, Londýn - vtipná politická satira Kancelář Blaník, která slaví úspěch na českém webu, se představí na závěr festivalu Made in Prague. Po promítání mohou diváci diskutovat s režisérem Markem Najbrtem a představitelem hlavní role Markem Danielem. Filmový večer začíná ve 20 hodin na adrese Regent Street Cinema, 309 Regent St., London W1B 2UW.

Autor: Miloš Turek
klíčové slovo:
spustit audio