Krajanské akce ve světě - LISTOPAD 2016

představení Teremin

Na tomto místě zveřejňujeme seznam krajanských akcí, o nichž jsme se dozvěděli na internetu nebo přímo od krajanů. Pokud chcete zprostředkovat informaci o některé z vašich akcí, pošlete ji prosím na [email protected] nebo zanechejte vzkaz na našem facebooku.

3. listopadu, SLOVENSKO, Košice - Jan Slabák a Moravanka budou představeni v pořadu Tak šel život kapelníka... ve Společenském klubu Českého spolku v Košicích (Hlavná 70). Začátek v 15 hodin.

3. listopadu-2. prosince, NĚMECKO, Mnichov - výstava Jeroným Pražský přibližuje osudy středověkého učence, který studoval v Praze, Oxfordu a Paříži. Byl Husovým spolubojovníkem za reformu církve a zaplatil za to přesně před 600 lety životem. O vernisáž se postará ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka, který vystoupí se svým proslovem v 19. hodin (3. 11.) v budově Českého centra.

5.-7. listopadu, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, Londýn - v divadle Greenwood se uskuteční 20. ročník festivalu Made in Prague, který pořádá londýnské České centrum. Letos se zde představuje Dejvické divadlo a diváci se mohou těšit na Teremin (5. 11.), Ucpanej systém (6. 11.) a Zimní pohádku (7. 11.). První z představení je pojmenováno podle sovětského hudebního nástroje a divadlo se rozhodlo uspořádat workshop ve hře na teremin. Hry budou uvedeny vždy v 19:30 hod.

11. listopadu, NIZOZEMSKO, Amsterdam - sympozium Dramatik Václav Havel v Univerzitním divadle Amsterdamské univerzity bude setkáním odborníků se širokou veřejností u příležitosti nedožitých osmdesátin bývalého českého prezidenta. Součástí programu, který začíná v 15 hodin, je vyhlášení vítěze překladatelské soutěže z díla Václava Havla. Večer uvede divadlo hru Vyrozumění.

23. listopadu, NĚMECKO, Berlín - v Českém centru Berlín se koná setkání Czexperts Berlin Open Meetup, a to od 18 hodin. Po zahájení pohovoří Lucie Lísková o pantomimě (přednáška a diskuse O "tichém" divadle). Následovat bude prostor pro prezentaci zajímavých projektů.

24. listopadu, SLOVENSKO, Košice - přednáška o Milanu Rastislavu Štefánikovi pod názvem Léta hvězdná a válečná se uskuteční ve Společenském klubu Českého spolku v Košicích od 15 hodin.

30. listopadu-1. února 2017, ŠPANĚLSKO, Madrid - české sklářské umění lze zhlédnout na výstavě „No Limits“ v muzeu MAVA v Alcorcónu. Zmapován je jeho vývoj od poloviny minulého století. Zahájení je naplánováno na 19:30 hodin. Sklo pochází z dílen Stanislava Libenského, Jaroslavy Brychtové, Reného Roubíčka či Vladimíra Kopeckého.


Detailní informace o kulturních krajanských akcích v USA, Kanadě a Mexiku naleznete na stránkách Česko-severoamerické komory pro obchod a kulturu www.czechevents.net.

Autor: Miloš Turek
klíčové slovo:
spustit audio