Krajanské akce ve světě - PROSINEC 2015

Česká showcase na Fringe 2015 v Edinburku: Spitfire - Antiwords

Na tomto místě zveřejňujeme seznam krajanských akcí, o nichž jsme se dozvěděli na internetu nebo přímo od krajanů. Pokud chcete zprostředkovat informaci o některé z vašich akcí, pošlete ji prosím na [email protected] nebo zanechejte vzkaz na našem facebooku.

3. prosince, SLOVENSKO, Košice - setkání účastníků Podzimní akademie - zájezdu na jižní Moravu a vyhodnocení soutěže fotografií. Akce se koná ve Společenském klub Českého spolku v Košicích, Hlavná 70, a to od 15 hodin.

3. prosince, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, Londýn - promítání a diskuse s umělci Romanem Štětinou a Duncanem Cambellem pod názvem Neortodoxní příběhy se snaží najít spojitosti a kontrasty v jejich tvorbě využívající film. Volně přístupná akce se koná od 19 hodin na adrese: Delfina Foundation, 29-31 Catherine Pl, London SW1E 6DY.

3. prosince, ŠPANĚLSKO, Barcelona - volnou inspiraci Havlovou Audiencí nezapře představení Antiwords v podání souboru Spitfire company, který patří k významným zástupcům současného experimentálního pohybového divadla v Česku. Kromě hereček se pozornost diváka soustředí také na velké hlavy od sochařky Skavové a hudbu Sivana Eldara. Vystoupení divadla v sále Hiroshima začíná ve 21:30, druhý den ve 22:30 bude reprízováno. Podrobnosti lze získat na www.hiroshima.cat

4. prosince, UKRAJINA, Krošňa - Svátek svaté Barbory (vypravování legendy o svatokřesťanské mučednici) připomene příchod barborek se zpěvem obchůzkové písně. Kde se vzala tradice řezání větviček? Součástí je prezentace historického jádra Kutné Hory s chrámem sv. Barbory, akce k 20. výročí zapsání na Seznam světového Kulturního dědictví UNESCO. Setkání začíná ve 12 hodin na adrese Ščorsa 169.

5. prosince, ŠVÉDSKO, Stockholm - hudebníci z Pavel Haas Quartetu zahrají skladby od Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka a Ludwiga van Beethovena v Konserthuset. Vystoupení začíná v 15 hodin. Detaily o koncertu si lze přečíst na www.konserthuset.se.

5. prosince, UKRAJINA, Krošňa - dětský program Až přijde Mikuláš zahrnuje 1. Krošeňský mikulášský jarmark, soutěže pro děti, výstava, dílničky (tvoření čistě vánoční) a další zajímavosti. Začátek ve 12 hodin v ulici Ščorsa 169.

6. prosince, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, Londýn - český herec Miroslav Donutil a jeho syn Martin vystoupí v talk show Na kus řeči. Tentokrát si poslechnou jejich humorné historky diváci od 17:30 na londýnské adrese 229 Venue.

Plakát,  který zve na talk show Miroslava Donutila v Londýně | foto: České centrum Londýn

7.-10. prosince, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, Londýn - kurátorka a muzejní lektorka Alice Bednářová uspořádala výstavu OF IMPROVISATION. Je založena na předpokladu, že všichni improvizují. Program obohatí hudební, taneční a dramatická představení či umělecké workshopy. Adresa výstavy: Apiary Studios, 458 Hackney Road, London E2 2EG. Více informací o charakteru akce se lze dočíst na http://www.ofimprovisation.com

10. prosince, SLOVENSKO, Košice - Jiří Novotný seznámí posluchače zajímavými přehrávkami v předvánočním čase s dílem českého hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby, od jehož úmrtí uplynulo právě 200 let. Místem konání je Hudební salonek Veřejné knihovny J. Bocatia na košické adrese Hlavná 48. Začátek od 15 hodin.

11. prosince, NĚMECKO, Mnichov - neformální skupina Pohadlo aneb Pohádkové kukadlo uvede v sále kulturního centra Mohr-Villa Freimann své představení Pochodem Ťap aneb Zvířecí pohádka o cestě domů. Herečky Ivana Krmíčková a Nikola Pádivá vytvářejí před zraky diváků loutky zvířátek z kuchyňského nádobí a domácích potřeb. Začátek pohádky v 10:30.

Představení Pochodem ťap | foto: České centrum Mnichov

12. prosince, UKRAJINA, Kyjev - vystoupení audiovizuálních tvůrců Kolektiv přináší netradiční umění v podobě živého psaní kódu, vytvářející nástroje pro zvuk a obraz přímo před zraky diváků. Po koncertu ve studiu Izolab v ulici Naberezhno-Lugovaya 8 následuje workshop.

13. prosince, SLOVENSKO, Košice - České Vánoce 2015. Program vánočního slova a hudby v košickém Domě umění v Moysesově 66 od 15 hodin. Vstupenky lze zakoupit v kanceláři Českého spolku v Košicích.

17. prosince, SLOVENSKO, Košice - Vánoční dílnička a posezení s vánoční poezií pod vánočním stromkem. Místem setkání (od 15 hodin) je Společenský klub Českého spolku v Košicích, Hlavná 70.

24.-26. prosince, UKRAJINA, Krošňa - pro sváteční čas jsou připraveny Multikulturní Vánoce: symboly Vánoc, vánoční zvyklosti a zimní lidové tradice v různých koutech světa, zamyšlení nad společnými i rozdílnými obyčeji. Vystaveny budou prezentace práce dětí se zjištěnými poznatky. Další událostí je Zima s Josefem Ladou spojená s výstavou obrazů, dětských knížek, kalendářů i vánočních pohlednic s ilustracemi pana malíře. Součástí programu budou také lidové vánoční zvyky a pověry v českých zemích, zpěv koled a písňová blahopřání. Beseda nad leporelem bude věnována umělcům, kteří významnou část své tvorby věnovali nejmenším dětem (Zdeněk Miler, Jiří Žáček: Veselé Vánoce). A chybět nemůže ani promítání pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Detailní informace o kulturních krajanských akcích v USA, Kanadě a Mexiku naleznete na stránkách Česko-severoamerické komory pro obchod a kulturu www.czechevents.net.

Autor: Miloš Turek
klíčové slovo:
spustit audio