Krajanské akce ve světě - ÚNOR 2016

Politická karikatura od Josefa Čapka

Na tomto místě zveřejňujeme seznam krajanských akcí, o nichž jsme se dozvěděli na internetu nebo přímo od krajanů. Pokud chcete zprostředkovat informaci o některé z vašich akcí, pošlete ji prosím na [email protected] nebo zanechejte vzkaz na našem facebooku.

4. února, SLOVENSKO, Košice - přehrávky DVD se slovním doprovodem představují u příležitosti 70leté historie festivalu Pražské jaro slavné české dirigenti. Začátek v 15 hodin v hudebním salonku Veřejné knihovny J. Bocatia na Hlavní ulici čp. 48.

8.-19. února, NĚMECKO, Mnichov - výstava Příběh zblízka - politické karikatury z Československa od Josefa Čapka přibližuje především protinacistické dílo malíře, který za svou činnost zaplatil životem. Karikatury vydával v brněnských Lidových novinách od roku 1933. Výstava našla své prostory v budově Českého centra.

11. února, BELGIE, Brusel - jeden ze série večerů Café tchèque, věnovaných českému jazyku a kultuře se koná tradičně v Plzeňském domě na Place de Jamblinne de Meux. Tentokrát se bude promítat komedie 2Bobule z vinařského prostředí, kterou stylově doplní ochutnávka moravských vín.

Café tchèque | foto: České centrum Brusel

11. února, BULHARSKO, Sofie - v divadle Bulharská armáda začíná v 19 hodin představení Švejk, adaptované pro dva herce. Stejnou hru lze navštívit i 29. února.

16. února-11. března, BELGIE, Brusel - výstava České památky UNESCO v prostorách Stálého zastoupení ČR při Evropské Unii (15, rue Caroly, 1050 Ixelles) představuje na panelech 12 subjektů, které byly pro svou jedinečnost zapsány na seznam světového dědictví. Slavnostní zahájení je stanoveno na 19. hodinu za účasti eurposlankyně Michaely Šojdrové a velvyslance České republiky v Belgii Jaroslava Kurfürsta.

18. února, SLOVENSKO, Košice - I. část cyklu Čeští malíři s ukázkami jejich díla. Začátek akce v 15 hodin ve Společenském klubu na Hlavní ulici 70.

18.-23. února, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, Londýn - třetí ročník výstavy POSLEDNÍ FATA MORGANA: Čeští designéři na International Fashion Showcase, která představuje mladé návrháře a absolventy UMPRUM. Výstava probíhá na adrese Somerset House, Strand, London WC2R 1LA. Fotografie některých vystavovaných objektů si lze prohlédnout na www.instagram.com/lastfatamorgana.

18. února-17. března, SLOVENSKO, Košice - otevření výstavy fotografií českého dokumentárního fotografa Jana Šibíka Košická gotika v rámci programu Česká kultura v malém. Výstavu lze zhlédnout v prostorách ČSvK.

21. února, UKRAJINA, Žytomyr - setkání dětí, krajanů a všech přátel českého jazyka u příležitosti Mezinárodního dne mateřského jazyka na podporu rozvoje mnohojazyčné společnosti pod názvem Do světa okřídlených broučků. Program začíná v 16 hodin vernisáží Ze života svatojánských broučků s obrázky dětí ke 170. výročí narození spisovatele Jana Karafiáta, autora Broučků. Poté budou děti a studenti číst z Karafiátova kultovního díla a společenskou událost završí promítání večerníčkového seriálu Broučci.

22. února, BELGIE, Brusel - český krajanský spolek Beseda zve na recitál světoznámé harfistky Jany Bouškové, který začíná v Pražském domě (avenue Palmerston 16) od 16 hodin. Jana Boušková mj. vyučuje na Bruselské královské konzervatoři.

25. února, BULHARSKO, Sofie - v hlavním městě se koná první kolo Mezinárodní pěvecké soutěže Jakuba Pustiny, která je určena operním pěvcům do 35 let. Od 18 hodin probíhá přímo v budově Českého centra koncert Jakuba Pustiny a řady bulharských opetrních pěvců. Více informací na www.pustinacompetition.cz.

25. února, SLOVENSKO, Košice - vzpomínka na kapelníka Karla Vlacha u příležitosti 30. výročí jeho úmrtí. Začátek akce v 15 hodin ve Společenském klubu na Hlavní ulici 70.

26. února, BELGIE, Antverpy - Mozartovu Pražskou symfonii a předehru k opeře La Clemenza di Tito zahraje soubor Collegium 1704. Koncert začíná ve 20 hodin na adrese deSingel, Desguinlei 25,2018. Vstupné se pohybuje od 8 do 30 euro.


Detailní informace o kulturních krajanských akcích v USA, Kanadě a Mexiku naleznete na stránkách Česko-severoamerické komory pro obchod a kulturu www.czechevents.net.

Autor: Miloš Turek
klíčové slovo:
spustit audio