Krajanské akce ve světě - ÚNOR 2017

Renée Fleming jako Rusalka

Na tomto místě zveřejňujeme seznam krajanských akcí, o nichž jsme se dozvěděli na internetu nebo přímo od krajanů. Pokud chcete zprostředkovat informaci o některé z vašich akcí, pošlete ji prosím na [email protected] nebo zanechejte vzkaz na našem facebooku.

1. února-30. dubna, NĚMECKO, Kostnice - putovní výstava Karel IV. - císař na čtyřech trůnech zavítá na několik týdnů do Husova domu v Kostnici. Je završením připomínky 700. výročí narození panovníka. Na 14 panelech (odpovídají počtu zastavení křížové cesty) je tato osobnost evropského formátu představena z různých aspektů. Výstavu připravila Národní galerie.

2. února, FRANCIE, Paříž - koncert flétnistky Clary Novákové a cembalistky Moniky Knoblochové v Českém centru začíná ve 20 hodin. Renomované umělkyně zahrají několik Bachových sonát. Vstupné do Janáčkova sálu stojí 10 euro.

Koncert Clary Novákové a Martiny Knoblochové v Paříži | foto: České centrum Paříž

2. února, SLOVENSKO, Košice - v místnosti Českého spolku v Košicích lze navštívit od 15 hodin pořad Historie podnikatelů Maršnerových a továrny Orion, věnovaný známé české čokoládovně.

2. února-6. března, NĚMECKO, Mnichov - v prostorách Českého centra láká ke zhlédnutí výstava Ztracená paměť?, která vtahuje návštěvníky do historie, konkrétně do období 2. světové války. Zachycuje současnou a válečnou podobu 18 míst v protektorátu Čechy a Morava či Sudetech, kde se nacházely tábory nucených prací. Vernisáž s kurátorem Adamem Alfonsem z Ústavu pro studium totalitních režimů a pamětníkem Ernstem Kukulou začíná od 19 hodin (2. února).

3. února, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, Londýn - v rámci oblíbené série Britské akademie Friday Late, tentokrát na téma Láska, sex a manželství ... s robotem? zazní úryvky z Čapkova díla R. U. R., kde se poprvé objevilo mezinárodní slovo robot. Scénické čtení proběhne mezi 18:40 a 19. hodinou, resp. mezi 20:10-20:30 v přednáškové sále Britské akademie na 10-11 Carlton House Terrace.

7. února-1. dubna, MEXIKO, Ciudad de México - sochař Richard Štipl a malří Josef Zlámal mají příležitost představit svá díla v presitžní mexické galerii Enrique Guerrero na výstavě Drawing Sculpture. Jejich společným znakem je figurální tvorba s odrazem emocí. Jejich tvorbu měli možnost už vidět milovníci umění v Šanghaji, Bruselu, Dubaji a jiných světových destinacích.

Mexický galerista Enrique Guerrero s dílem českého malíře a sochaře Richarda Štípla | foto: David Koubek

9. února, NĚMECKO, Mnichov - germanistka a spisovatelka Kateřina Kovačková se ve svém vyprávění v Českém centru v Mnichově (od 19 hodin) bude věnovat vyhání Němců ze středu Evropy. V jejím pořadu Böhmisches. Allzuböhmisches? aneb „Měla jsem šťastné dětství“, nazvaném po stejnojmenné knize autorky, se lze dozvědět jak vnímá území Česka německy mluvící obyvatelé, kteří tu kdysi žili.

9. února, SLOVENSKO, Košice - vzdělávací program věnovaný působení slavného houslového virtuoza Niccola Paganiniho v Praze začíná od 15 hodin.

14. února, ŠPANĚLSKO, Valencie - na valencijské univerzitě se koná cyklus přednášek na téma romského holocaustu. Jako první vystoupí aktivista Karel Holomek, jehož rodina patřila k postiženým. Promluví také o současné situaci Romů. Osud Karla Holomka je o to pohnutější, že byl pro svůj postoj k okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy pronásledován i komunistickým režimem. Setkání začíná v 17:30 hod na Fakultě historie a geografie (Avda. De Blasco Ibáñez, 28). Další přednáška se koná v madridském Palacio de Cañete, tedy v sídle Českého centra, 15. února od 19. hodin.

15.-16. února, ŠPANĚLSKO, Gijón - v rámci 26. ročníku Evropské přehlídky divadla pro děti FETEN je přichystáno loutkové představení Pavla Šmída Pohádka z budíku. V Centru El Llano začíná pohádka ve 12 a 18 hodin. O den později se na ni mohou děti těšit v prostorách L’Areny od 18 hodin.

15. února-31. prosince, NĚMECKO, Mnichov - česká krajinomalba oživí prostory advokátní kanceláře Görg nedaleko Českého centra v Mnichově. Jde o díla mladých výtvarníků Matěje Lipavského a Tomáše Honze.

16. února, SLOVENSKO, Košice - vernisáž výstavy reprodukcí obrazového cyklu českého malíře Zdeňka Hajného začíná v 15 hodin v prostorách Českého spolku v Košicích.

23. února, SLOVENSKO, Košice - pořad (začátek od 15 hodin) věnovaný spisovatelce Jarmile Glazarové, která se ve své tvorbě věnovala hlavně oblasti Slezska a Beskyd. Její dílo Vlčí jáma úspěšně zfilmoval Jiří Weiss.


Detailní informace o kulturních krajanských akcích v USA, Kanadě a Mexiku naleznete na stránkách Česko-severoamerické komory pro obchod a kulturu www.czechevents.net.

Autor: Miloš Turek
klíčové slovo:
spustit audio