Krajanské akce ve světě - ÚNOR 2020

Z výstavy Mini Wonders

Na tomto místě zveřejňujeme seznam krajanských akcí, o nichž jsme se dozvěděli na internetu nebo přímo od krajanů. Pokud chcete zprostředkovat informaci o některé z vašich akcí, pošlete ji prosím na [email protected] nebo zanechejte vzkaz na našem facebooku.

10.-29. února, FRANCIE, Paříž - příběh českých hraček pod názvem Mini Wonders ukazuje vývoj tohoto oboru v naší zemi za posledních sto let. Její těžiště je v představení designově kvalitních hraček z produkce firem Fatra, Detoa či Merkur. Otevření výstavy je naplánováno v 18:30 v Českém centru.

13. února, NĚMECKO, Mnichov - prezentace knihy Mezi Prahou a Mikulovem, která je výsledkem dlouhodobé práce českých i zahraničních historiků, představí dílo, které zatím vyšlo jen v němčině a mapuje život židovského obyvatelstva v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od raného novověku po současnost. Prezentace se koná od 18 hodin v Sudetoněmeckém domě (Hochstr. 8).

13. února-31. července, SLOVENSKO, Košice - v 15 hodin je zahájena ve Společenském klubu Českého spolku (Hlavná 70) výstava dětských výtvarných prací Včely nám, my včelám.

17. února, USA, New York - setkání se spisovatelkou Julií Urbišovou v Bohemian National Hall je věnováno především její knize Doma v NOLA - přechodná adresa: New Orleans, Louisiana. Čtenářům přibližuje reportážním stylem specifickou kulturu a život na jihu Spojených států a také život Evropanky na tomto podmanivém místě. Kniha je nominována na cenu za cestopis roku. Začátek akce v 18 hodin.

25. února, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ, Londýn - v cyklu AI Science Café 2020 dostane od 19 hodin slovo Michal Čáp, odborník na technologie autonomního řízení. Bude se zabývat mobilitou ve městech, která přináší obtížné dopravní situace. Řadu z nich by mohlo vyřešit právě autonomní řízení. Vstupné na akci v Českém centru činí 5 liber.

27. února, SLOVENSKO, Košice - v projektu Slovo domova se tentokrát bude mluvit o spisovateli Karlu Václavu Raisovi, jehož díla patří k vrcholům českého venkovského realismu. Začátek v 15 hodin ve Společenském klubu Českého spolku.

Autor: Miloš Turek
klíčové slovo:
spustit audio