Krajanské akce ve světě - ZÁŘÍ 2016

Výstava Kláry Hobzové v Bruselu

Na tomto místě zveřejňujeme seznam krajanských akcí, o nichž jsme se dozvěděli na internetu nebo přímo od krajanů. Pokud chcete zprostředkovat informaci o některé z vašich akcí, pošlete ji prosím na [email protected] nebo zanechejte vzkaz na našem facebooku.

5.-30. září, SLOVENSKO, Trebišov - v Zemplínské knihovně (ul. M. R. Štefánika 53) probíhá ve spolupráci se ZK Trebišov a Památníkem Karla Čapka ve Strži u Dobříše výstava Literáti z naší čvrti.

5.-30. září, SLOVENSKO, Stará Ľubovňa - do starých časů se lze vydat na výstavě Praha, česká a moravská města na pohlednicích 19. století v místní knihovně (ul. Letná 6).

8. září-13. října, FRANCIE, Paříž - projekt Visegrádská skupina: čtyři pohledy, jedna výstava v Maďarském institutu (92, rue Bonaparte) připomíná 25. výročí založení V4. Českou republiku reprezentuje Přemysl Havlík, který bude přítomen i na vernisáži 8. září od 18:30 hod. Havlík vystavuje cyklus Chrámový prostor s fotografie interiérů kostela Nejsvětějšího Srdce Páně. Návštěvníci mohou přijít jakýkoli den kromě neděle od 9 do 21 hodin.

8. září-12. listopadu, BRUSEL, Belgie - fotografka, kreslířka, sochařka a videoartistka Klára Hobza si už v Bruselu získala jméno. Tentokrát vystavuje své práce ve Waldburger Wouters. K jejím stěžejním projektům patří „Diving Through Europe“, který zahrnuje třicet let dlouhý plán potápění se na různých místech Evropy. V jiném projektu provokuje lidi ke komunikaci pomocí žárovek vysílajících kódy v Morseově abecedě. Umělkyně otevírá svou výstavu „You came here for the killing, didn't you?” 8. září v 18 hodin na Rue de la Régence 67 (Regentschapsstraat).

15.-18. září, SLOVENSKO, Košice - v rámci výtvarně-vzdělávacího cyklu pro děti se na Zlaté Idce uskuteční pohádkový víkend Čtyři roční období. Informace a přihlášky do 8.9.2016 v kanceláři Českého spolku v Košicích, Hlavná 70.

21. září-17. dubna (2017), RAKOUSKO, Vídeň - u příležitosti nedožitých 80. narozenin Václava Havla si jej připomíná jedna z jeho někdejších domovských scén, kde byla hrána jeho díla. Jde o výstavu nazvanou Jeho svoboda, naše svoboda. Václav Havel a vídeňský Burgtheater. V letech 1975 až 1986 Burgtheater uvedl sedm Havlových her, řadu z nich ve světové premiéře. Výstava má přesah i do jiných oblastí dramatikova života a kromě Českého centra ve Vídni se na ní podílejí Knihovna Václava Havla a Rakouské muzeum divadla, v jehož prostorách je otevřena pro veřejnost.

22. září-10. listopadu, SLOVENSKO, Košice - otevření výstavy Podzim očima dětí, kde jsou vystavena díla školou povinných autorů - členů ČSvKE. Místem konání je Společenský klub Českého spolku v Košicích, Hlavná 70 od 15 hodin.

24. září-9. října, MAĎARSKO, Budapešť - výstava Handmade Dreams ukáže maďarské veřejnosti současné tendence v české bižuterii. Je poskládána jako výběr z vítězných prací designové soutěže Mistr křišťálu. Zahájení výstavy proběhne od 11 hodin na adrese Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

25. září, SLOVENSKO, Košice - v hotelu Centrum (Južná trieda 2A) se koná od 15 hodin Svatováclavské posvícení s kulturně-společenský programem. Účinkuje plzeňský Malý lidový soubor. Přihlášky k účasti v Českém spolku v Košicích.

28. září, SLOVENSKO, Košice - završením oslav českého patrona je Slavnostní svatováclavská bohoslužba v kapli sv. Michala Archanděla na Hlavní ulici od 16 hodin.

29. září, NĚMECKO, Mnichov - život a dílo významného sudetského spisovatele přibližují fotografie, hudba a čtení na setkání nazvaném Po stopách básníka Šumavy Karla Klostermanna. Záběry šumavské přírody oživí hudba Ludwiga van Beethovena a ukázky z Klostermannových románů. Akce začíná v 19. hodin v budově Českého centra v Mnichově.


Detailní informace o kulturních krajanských akcích v USA, Kanadě a Mexiku naleznete na stránkách Česko-severoamerické komory pro obchod a kulturu www.czechevents.net.

Autor: Miloš Turek
klíčové slovo:
spustit audio