KSČM odmítla Grossův plán, je ochotna jednat o menšinové vládě

Komunisté kategoricky odmítli návrh ČSSD na vytvoření vlády staronové koalice s jiným premiérem a bez stranických lídrů. Jedinou variantou, kterou by KSČM za určitých okolností mohla podpořit, je menšinový kabinet ČSSD. Ovšem za předpokladu, že by se sociální demokraté vrátili ke svému levicovému programu, řekl novinářům po pátečním jednání výkonného výboru KSČM předseda strany Miroslav Grebeníček. V případě, že by se pro variantu jednobarevné vlády ČSSD v sobotu vyslovil ústřední výkonný výbor nejsilnější vládní strany, je Grebeníček připraven svolat širší vedení KSČM a rozhodnout, za jakých podmínek jsou komunisté ochotni takový kabinet podpořit.

Proevropsky orientovaná vláda bez lídrů ČSSD, KDU-ČSL a US- DEU by podle Grebeníčka jen pokračovala v dosavadní politice vládní koalice, která je pro komunisty nepřijatelná. "Nehodláme podpořit druhou ligu, natož okresní přebor," uvedl.

Výkonný výbor KSČM přijal v pátek usnesení, v němž označuje za příčinu vládní krize neschopnost koalice efektivně vládnout a zájem ODS urychlit cestou předčasných voleb přechod k pravicové vládě Modré šance. V tomto scénáři ODS podle komunistů využívá aktivit KDU-ČSL, prostor pro vládu pravice připravuje i část ČSSD a Unie svobody-DEU. "Stranickou pozici v této situaci začal otevřeně zaujímat i prezident republiky," uvádí se ve stanovisku. Poslední obrat v postojích ČSSD podle KSČM svědčí o slabosti a rozpolcenosti této strany. "Vyzýváme reprezentaci ČSSD, aby našla odvahu vrátit se k tradičnímu levicovému pojetí své politiky a nepodléhala tlakům kapitálu a vnějších, republiku poškozujících zájmů... Na tahu není KSČM, i když máme promyšlené postupy různých variant vývoje," shodlo se vedení strany.