Kultura

U Kulturní rubriky vás vítá Evelina Himalová.

Zářijový teroristický útok na Spojené státy, který přinesl mnoho nevinných obětí, byl katastrofou nejen pro newyorčany a lidi, kteří se tou dobou nacházeli v centru dění, ale pro celý svět. "Dodnes tomu, co se 11. září stalo, nemohu uvěřit," řekl s lítostí v hlase při křtu své velikostí malé, ale obsahem bohaté knihy nazvané "Nikdy více!", známý český fotograf Jiří Macht, autor řady pragensií a uměleckých obrazových publikací o zemích, které navštívil, včetně Spojených států, kde byl mnohokrát. Zpráva o tragédii ho zastihla na pivu v jedné pražské hospůdce... Působivou fotokroniku Jiřího Machta, nazvanou "Nikdy více!", která zachycuje okamžiky, jež změnily tuto planetu, a která je i holdem hrdinům města a trvalou vzpomínkou pro ty, kteří někdy v New Yorku byli a navštívili dokonce oba dnes již neexistující nejvyšší mrakodrapy přezdívané "dvojčata", průvodním slovem opatřil náměstek ministra zahraničních věcí České republiky Martin Palouš.


V historii prvním laureátem mezinárodní Ceny Franze Kafky, kterou chce Společnost Franze Kafky udílet každoročně u příležitosti státního svátku 28. října, se stal významný představitel americké židovské literatury Philip Roth, autor románů zachycujících téma postupné asimilace Židů v Americe, například děl "Sbohem, město C", "Elév", Portneyův komplex", "Profesor touhy" či "Operace Shylock". Cenu, která má podobu bronzové sošky, jež je replikou budoucího Kafkova pomníku v Praze, převzala za spisovatele v Brožíkově síni Staroměstské radnice zástupkyně kulturního atašé velvyslanectví Spojených států v České republice. Překladatel Rudolf Pellar přečetl dopis Philipa Rotha, který svou osobní neúčast na slavnoístním aktu omluvil zdravotními důvody a poděkoval za ocenění, jehož si nesmírně váží. Pellar za sebe i za svoji ženu Lubu, mimochodem oba jsou laureáty Státní ceny za překladatelské dílo, Radiu Praha o jejich osobním vztahu ke spisovateli Rothovi a k Ceně Franze Kafky řekl...


Cenu Jaroslava Seiferta, spojenou s odměnou 250.000 korun, za knihu básní "Nezděné město", převzal v pondělí z rukou zakladatele Nadace Charty 77 a čerstvého nositele Státního vyznamenání za zásluhy o Českou republiku profesora doktora Františka Janoucha na slavnostním aktu ve dvoraně Živnostenské banky v Praze básník, kritik a publicista Zdeněk Rotrekl. S jakým pocitem? - na to jsem se autora více než dvaceti básnických sbírek a laureáta i Ceny Jana Zahradníčka, kterou mu v roce 1991 v Los Angeles udělil Klub československé kultury, zeptala... Připomeňme, že dlouhá léta letos jednaosmdesátiletý Rotrekl, který náleží ke katolicky orientovaným spisovatelům, nemohl publikovat. Jeho knihy se k čtenářům dostávaly povětšinou prostřednictvím samizdatu... Tolik Zdeněk Rotrekl.

Vznik ceny, nesoucí jméno Jaroslava Seiferta, přiblížil Radiu Praha její zakladatel profesor František Janouch... Prvním laureátem Ceny Jaroslava Seiferta se stal Dominik Tatarka, následovali jej například Ludvík Vaculík, Ivan Diviš, Jiří Kolář, Bohumil Hrabal či Milan Kundera. Loni toto ocenění dostal náš zozhlasový kolega z literárně dramatické redakce Českého rozhlasu básník Pavel Šrut.