Kultura

V kulturní rubrice Eveliny Himalové dnes budeme hovořit o festivalu poezie nazvaném "Seifertova Praha", který připomene nedožité sté narozeniny Jaroslava Seiferta a dozvíte se i to, že koncertem ve Smetanově síni Obecního domu v Praze oslavil minulou neděli své padesátiny slovenský tenorista světového jména Peter Dvorský.

Festivalem poezie nazvaným "Seifertova Praha" si o tomto víkendu Pražané připomínají nedožité sté narozeniny Jaroslava Seiferta. Třetí pražský obvod u této příležitosti vyvěsil na básníkův rodný dům v Bořivojově ulici pamětní desku. Jubileu jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu je věnován také zahajovací koncert 5. ročníku hudebního festivalu "Nekonvenční žižkovský podzim". Pražské divadlo Kolowrat uvádí slavnostní vzpomínkový večer z jeho díla "Ruce Venušiny". Stejnojmennou sbírku i celou řadu dalších umělcových titulů a práce významných ilustrátorů jeho knih, od úterka vystavuje Městské muzeum v Kralupech nad Vltavou. V expozici "Jaroslav Seifert 1901 - 1986", připravené ve spolupráci s pražským Památníkem národního písemnictví a soukromými sběrateli, jsou zastoupeny grafiky Ludmily Jiřincové, Cyrila Boudy, Karla Svolinského, Jana Kristoforiho a Vladimíra Komárka. Výstava je unikátní mimo jiné tím, že některé knižní tituly jsou představeny ve všech vydáních. Prezentována je zde i zatím jedna část šestnáctisvazkového kompletního souboru, a to konkrétně třetí, přinášející autorovu básnickou tvorbu z let 1927 až 1936. Jako první kritické vydání Seifertova díla vychází v nakladatelství Akropolis. Zásluhou nakladatelství Labyrint byl nedávno vydán, rovněž jako příspěvek ke stému výročí básníkova narození, reprezentativní výbor ze Seifertovy poezie. Několik z jeho v českých zemích dosud oficiálně nepublikovaných básní s laskavým svolením Seifertových dědiců vybrali Jiří Brabec a Marie Jirásková. Nakladatel Joachim Dvořák vydání sbírky "Ruce Venušiny", nad níž prý bděl ještě živý duch Jaroslava Seiferta, v rozhovoru pro Radio Praha zdůvodnil... Tolik Joachim Dvořák z nakladatelství Labyrint o sbírce "Ruce Venušiny", která samozřejmě rovněž nechybí na rozsáhlé výstavě k uctění památky Jaroslava Seiferta v kralupském městském muzeu. Expozici, jež byla otevřena jako doprovodná akce 6. ročníku festivalu poezie a přednesu "Seifertovy Kralupy" a potrvá do 11. listopadu, doplňují fotografie básníka a jeho rodiny. Vedle zmíněných Sudkových, nejvíce Seifertovu dceru, paní Janu Seifertovou, známou dlouholetou předsedkyni Masarykova demokratického hnutí, zaujaly snímky fotografa Karla Kestnera, mimochodem autora další mimořádné publikace - "Podoby známé i neznámé" - prezentující sbírku portrétů 152 významných uměleckých osobností. Na jednu z jeho návštěv u Seifertů paní Jana Seifertová vzpomíná... Seifert, který zemřel v roce 1986, stvořil osobitou podobu české proletářské poezie a poetismu. Přes melodické verše evokující vzpomínky na mládí a domov dospěl v sedmdesátých letech k reflexívní lyrice s volným veršem. Patřil k opozičním intelektuálům. Byl odmítán komunistickou garniturou po únoru 1948 a po krátkém uvolnění v šedesátých letech znovu - po podpisu Charty 77. Řadu let nesměl publikovat. Jedinou naši Nobelovu cenu za literaturu, která, jak z historie víme, Karlu Čapkovi unikla, získal v roce 1984, navíc jako ryze český básník a spisovatel.

Koncertem ve Smetanově síni Obecního domu v Praze oslavil minulou neděli své padesátiny slovenský tenorista světového jména Peter Dvorský, který má velmi vřelý vztah k české metropoli, proto dějištěm nemohlo být podle něj žádné jiné město. Zazpívat mu přišli jeho přátelé - Eva Urbanová, Karel Gott, Eva Jenisová, Dalibor Jenis, bratři Jaroslav a Pavol Dvorští a mnoho dalších. Mezi gratulanty, kteří oslavence zahrnuli i spoustou dárků, nechyběl ani český ministr kultury Pavel Dostál, předseda Poslanecké sněmovny České republiky Václav Klaus, česko-slovensko-německý galerista Miro Smolák či známý fotograf osobností Jadran Šetlík. Dárkem, který si Peter Dvorský nadělil sám, je nové CD nazvané "Vivere". O tom co na něj nazpíval, a čím potěší i svoje příznivce, mi pověděl... Peter Dvorský v našem rozhovoru zareagoval i na hrůzný teroristický útok, následkem něhož zmizela dominanta Ameriky - slavné světové obchodní centrum, ale především o život přišlo mnoho nevinných lidí. Památce obětí atentátů, po nichž se v New Yorku zřítily nejvyšší mrakodrapy a ve Washingtonu byla zničena část ministerstva obrany, pořadatelé galakoncertu v Obecním domě v Praze věnovali minutu ticha... Hostem Radia Praha byl slovenský tenorista Peter Dvorský. Ukázku jsme přinesli z jeho nového CD "Vivere".

11. září si připomínalo 10. výročí své existence Originální hudební divadlo Praha působící na Bertramce a částečně také v prostorách Dvořákova muzea. Největší úspěchy mu za dobu jeho působení přineslo představení s téměř dvěma tisíci reprízami "Noc s Mozartem", volná historická rekonstrukce 3. listopadu 1787, kdy tento hudební velikán strávil noc u svých přátel manželů Duškových na Bertramce a velmi se sblížil s Josefínou Duškovou. Na popud a pod záštitou UNESCO vznikl i program "Kouzelný Dvořák", který rovněž po celá léta poutá hudbymilovné obecenstvo z celého světa. S diváckým ohlasem se setkal i třetí projekt "Když Strauss, tak Johann, aneb Pražské operní gala". Čtvrtým "dítětem" divadla byl "Don Giovanni" v netradičním pojetí, za jehož podklad posloužila instrumentální úprava Jana Křtitele Kuchaře, který byl jednak hlavním korepetitorem při zkouškách na premiéru Giovanniho ve Stavovském divadle v roce 1787, jednak přítelem Mozarta a hlavně vynikajícím hudebníkem a skladatelem. Originální hudební divadlo Praha scénickou úpravu uvádí pod názvem "Noc s Giovannim, aneb Don Giovanni 1787". Od loňska přibylo na repertoár i představení "Ema Destinnová a Enrico Carruso v dílech světových operních skladatel" a řada mimořádných koncertů. S výběrem toho nejlepšího v podání předních sólistů Opery Národního divadla, Státní opery Praha, Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, profesorů Státní konzervatoře a dalších vynikajících umělců se divadlo už před časem chystalo představit v zahraničí. Zda se to podařilo, na to jsem se zeptala jeho ředitelky, operní pěvkyně Renée Nachtigalové... Na večeru k připomínce 10. jubilea Originálního hudebního divadla Praha byla pokřtěna i kompaktní deska souboru Arco Collegium, který všechny jeho inscenace doprovází. O CD "Viola d´amore rediviva" si s paní Renée Nachtigalovou budeme povídat příště..!