Kultura

Týden uplynul; o tom, co přinesl na poli kultury, vás opět, jako obvykle, informuje Evelina Himalová. Tentokrát budeme hovořit o Shakespearovských slavnostech, country hudbě a Janáčkově festivalu v Luhačovicích.

Jediné představení unikátní hry brněnského loutkového divadla Radost "Převýborná komedie o kupci benátském aneb kabaret věkem zaprášený, leč navýsost aktuální" zahájilo Brněnské shakespearovské dny. Na opraveném nádvoří hradu Špilberk pak vedle tohoto kabaretní formou zpracovaného příběhu "Kupce benátského" diváci měli možnost zhlédnout čtyři představení česko-slovenské inscenace "Zkrocení zlé ženy", kterou od pondělka 6. srpna vystřídá novinka letošních Letních shakespearovských slavností uváděná na Pražském hradě - "Marná lásky snaha" v režii Ivana Rajmonta a v hereckém obsazení mladých talentovaných umělců - Filipa Blažka, Evy Elsnerové, Terezy Kostkové a Evy Hudečkové, vystupujících vedle svých renomovaných kolegů - Jana Přeučila, Ladislava Freje či Zdeňka Žáka. "Marná lásky snaha", slovně akční komedie o pravdě, dodržování slibů a gentlemanství, jíž vévodí brilantní překlad Martina Hilského, a která bohužel ke své škodě nebývá příliš často inscenována, se od 9. do 12. srpna objeví také v rámci shakespearovského festivalu v Bratislavě; hrát se bude na nádvoří Vysoké školy múzických umění. Potom se vrátí zpět do Prahy na Nejvyšší purkrabství, kde bude k vidění do 15. září. Historii hry, za Shakespearova života v anglickém divadle Globe velmi populární, kterou svého času zhlédla i samotná královna Alžběta, přestože do tohoto divadla nechodila, Martin Hilský Radiu Praha přiblížil... Chcete-li si poslechnout celý níže uvedený příspěvěk, klikněte zde:


Karel Plíhal, Wabi Daněk, Pavel Dobeš, skupiny Hop trop, Semtex, Samson a jeho parta, Folk team a další vystoupili tento pátek a v sobotu na 10. ročníku přehlídky folkové, trampské a country hudby "Muzika" v Hrádku u Rokycan na Plzeňsku. Součástí programu bylo i představení Divadla Lucerna "Balada pro banditu" a prezentace slovenské skupiny Lojzo. Brněnská skupina "Kamelot", která příští rok oslaví 20 let existence a kterou z jejího hostování velmi dobře znají krajané v Rakousku i v Polsku, a stejnou příležitost seznámit se s ní budou mít brzy rovněž Češi, Moravané, Slezané, a také Slováci na americkém kontinentu, představila na festivalu "Muzika" i svoje nové album vydané nakladatelstvím Venkow, nazvané "Paměť slonů". Hovoří o něm skladatel, textař, sólový zpěvák a sólový kytarista Roman Horký... Tolik ukázka z nového cédéčka Kamelotu "Paměť slonů". Příznivcům skupiny tlumočím vzkaz od jejího kapelníka Romana Horkého, že vbrzku bude na světě další album. K dvacetiletému jubileu vydají 20 písniček, které byly jejich hity v letech 1982 až 1987, ale dosud je na žádný zvukový nosič nenahráli. Máme se tedy na co těšit..!


Týden plný hudby Leoše Janáčka si na přelomu července a srpna dopřávaly Lázně Luhačovice, kde probíhal 10. ročník festivalu "Janáček a Luhačovice" tradičně zahajovaný fanfárami z mistrovy slavné "Sinfonietty", z níž byla i naše ukázka. Akce připravená pod záštitou předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause zahrnovala celkem šest koncertů, které se konaly v kostele sv.Rodiny, Lázeňském domě a v hale Vincentky. Součástí festivalu byla také světová premiéra pastorále "Luhačovické léto" od současného brněnského skladatele Jana Šimíčka, která zazněla v provedení Komorního orchestru Bohuslava Martinů Brno.

Zážitkem pro festivalové publikum v největších moravských lázních bylo vystoupení Žesťové harmonie zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů řízené anglickým dirigentem Janem Lathamem Koenigem, velkým obdivovatelem a propagátorem Janáčka, který se po loňském velkém úspěchu neváhal zúčastnit luhačovického festivalu podruhé. Podle intendanta šestidenní přehlídky Jaromíra Dlouhého z brněnské společnosti Editio Moravia, která připravovala program společně s luhačovickými lázněmi, se festival dostává stále více do podvědomí zahraničních umělců i milovníků vážné hudby, což se projevilo na rekordním počtu hostí letošního jubilejního 10. ročníku; nejvíce jich přijelo z Francie a Rakouska. V programu vystoupila také japonská pianistka Yuko Fuchimotová vedle českých a moravských interpretů, mezi nimi Dua Boemi, které tvoří klavíristka Emma Kovárnová a basklarinetista Josef Horák. Oba vyučují v Německu a Horák je nazýván "Paganinim basklarinetu".

V hudebních pořadech luhačovického Janáčkova festivalu, které od 1. do 11. srpna pokračují pátým ročníkem Letních houslových kursů Bohumila Kotmela a Václava Hudečka, zněla ovšem i hudba jiných velikánů, například Haydna. Ale také Antonína Dvořáka, z jehož cyklu "Legendy", o kterých Johannes Brahms prohlásil, že "jsou rozkošným dílem a záviděnou je svěží a bohatá vynalézavost Dvořákova", uslyšíte ukázku v originální čtyřruční klavírní verzi manželů Renaty a Igora Ardaševových. Dvořákovy "Legendy", spolu s jeho dalším cyklem "Ze Šumavy", Ardaševovi nedávno nahráli na kompaktní disk. V rozhovoru pro naše vysílání k tomuto počinu Renata Ardaševová říká... uvedli k nové nahrávce skladeb Antonína Dvořáka pro čtyřruční klavír její interpreti manželé Renata a Igor Ardaševovi z Brna, hosté letošního janáčkovského festivalu v Luhačovicích, i tento pátek odstartovaného mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově, o němž si budeme povídat podrobněji za týden.