Langer: Věděl-li Gross o odposlechu Šarapatky, měl by odstoupit

Stínový ministr vnitra ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer si myslí, že premiér Stanislav Gross by měl odstoupit, kdyby byla pravda, že byl s jeho vědomím odposloucháván šéf sekce předsedy vlády Zdeněk Šarapatka. Ten podle České televize požaduje, aby případ prošetřila komisi pro kontrolu použití operativní techniky. Šarapatka v tisku tvrdí, že ho s premiérovým vědomím nechal odposlouchávat bývalý vedoucí úřadu vlády Pavel Přibyl. Jeho nástupce Aleš Šulc Šarapatkovo tvrzení částečně potvrdil. "Vím, že si pan Přibyl nechal zkontrolovat, komu pan Šarapatka volal. Šlo o výpis hovorů, ne o jejich obsahy, pokud vím," řekl Šulc. Nedokázal však vysvětlit, jak si mohl Přibyl, který v té době již nebyl ve vládní funkci, tyto výpisy obstarat.

Mluvčí vlády Věra Dušková řekla, že Šarapatkovy výroky jsou nesmyslné. Zopakovala, že odposlech povoluje na žádost policie soud. Kontrola výpisu účtu podřízených je podle Duškové právem každého šéfa na úřadu. Že by takový výpis mohl Přibyl získat i v době, kdy už úřad nevedl, ale mluvčí považuje za "technicky nemožné".

Langer vyzval Grosse, aby se k obvinění, jež vznesl Šarapatka, jasně vyjádřil. Současně vyzval policii a její vedení, aby neprodleně zahájily šetření, zda a kým byl Šarapatka odposloucháván, na základě jakého podezření, zda byl odposlech schválen a jak se údaje z něho mohly dostat do rukou Přibyla, který rezignoval na místo šéfa úřadu vlády v srpnu poté, co se zvedla kritika proti jeho předlistopadovému působení u pohotovostního pluku komunistického Sboru národní bezpečnosti.