Lékařská komora: Na odměny za covid-19 někteří zdravotníci nedosáhnou

Na odměny za druhou vlnu epidemie covidu-19 podle České lékařské komory (ČLK) někteří zdravotníci nedosáhnou. Problémy jsou s jejich vyplácením zaměstnancům pracujícím mimo nemocnice, například lékařům, kteří se ještě vzdělávají, nebo u zařízení bez smluv se všemi zdravotními pojišťovnami. Na webu o tom informovala Česká lékařské komora (ČLK), která řeší desítky stížností lékařů.

"Reakce zdravotníků jednoznačně potvrzují, že postup při vyplácení odměn v ambulantním sektoru, který ministerstvo zvolilo, je chybný a vede k tomu, že řada zdravotníků vládou slíbené odměny nedostane," napsal prezident ČLK Milan Kubek v dopise adresovaném ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergrovi (za ANO), ale také premiérovi nebo řediteli největší zdravotní pojišťovny VZP. Komora podle Kubka na tyto problémy upozorňovala už při jednání o odměnách.

Zdravotníkům byly přislíbené odměny až 75.000 korun, zaměstnancům zdravotnických záchranných služeb až 120.000 korun. Nárok ale mají jen lékaři, kteří jsou uvedení jmenovitě v příloze smlouvy zařízení se zdravotní pojišťovnou. Podle komory tam ale neuvádějí lékaře ještě s nedokončeným vzděláním. Pojišťovny navíc tyto přílohy včas neaktualizují o změny. "Zvolený postup navíc vede k eskalaci napětí mezi provozovateli zdravotnických zařízení a zdravotníky," dodal Kubek.