Prosím, vraťte se a pomozte nám, vyzvala ČLK české lékaře v cizině. Zájem příliš velký není

Ilustrační foto: Ani Koleshi, Unsplash / CC0

Nemocnicím v Česku začíná chybět personál kvůli přílivu pacientů s covidem i rostoucímu počtu nakažených zdravotníků. Prezident České lékařské komory Milan Kubek před několika dny vyzval české lékařky a lékaře pracující v zahraničí, aby se dočasně vrátili a vypomohli v nemocnicích. Na prosbu zatím reagovalo 16 z nich. 

Milan Kubek,  foto: Šárka Ševčíková,  archiv ČRo

"Situace je opravdu vážná, a proto se jako prezident České lékařské komory tímto obracím na všechny lékaře a lékařky, kteří v uplynulých letech odešli pracovat do zahraničí a mají potřebnou kvalifikaci i zkušenosti, aby se, pokud to jejich pracovní a rodinná situace dovolí, alespoň na čas vrátili domů a pomohli svým bývalým kolegům v našich nemocnicích," napsal Milan Kubek ve výzvě zveřejněné na webu lékařské komory.

Upozornil, že Česko je v současnosti v přepočtu na počet obyvatel evropskou zemí s nejrychlejším nárůstem počtu nových případů a patří mu i jedna z prvních příček v počtu umírajících. Větším nebezpečím než chybějící nemocniční lůžka se stává nedostatek kvalifikovaných lékařů a zdravotních sester.

V zahraničí pracuje několik tisíc českých lékařek a lékařů. Řada z nich působí ve Velké Británii, nejvíce zdravotníků je ale v Německu a Rakousku. Kubek Českému rozhlasu řekl, že na výzvu zatím reagovalo 16 zdravotníků. "Jde o kvalifikované lékaře s praxí, většinou o anesteziology a lékaře z jednotek intenzivní péče," uvedl.

Foto: Marco Verch,  Flickr,  CC BY 2.0

Dodal, že samozřejmě neočekává návrtat tisíců lékařů, kteří v posledních letech z České republiky odešli. Situace je ale podle něj natolik vážná, že je každá pomoc dobrá. Za úspěch by považoval, pokud se takto vrátí několik desítek dobrovolníků.

Lékaři, kteří se zatím do výzvy přihlásili, jsou podle něj připraveni začít hned pracovat. "My je přesměrováváme na ministerstvo zdravotnictví na odbor zdravotních služeb a doporučujeme jim, aby kontaktovali zároveň svoji bývalou nemocnici, kde mají vazby," řekl Kubek.

Podle něj by bylo také dobré, kdyby se do zdravotnictví vrátily i kvalifikované sestry, které odešly pracovat do jiného odvětví.

Ztráta pracovní pozice

Ilustrační foto: Stefan Schranz,  Pixabay / CC0

Apel na české doktory v cizině zveřejnila Česká lékařská komora i na sociálních stítích. S pochopením se ale příliš nesetkala. Někteří lékaři vzkázali, že se do Česka určitě nevrátí. Jiní třeba upozornili, že pomoc nabízeli už na jaře a zůstala bez odpovědi.

"Během první vlny na jaře jsem se na několika pracovištích nabídla a zájem nebyl, většinou ani slušné odpovědi jsem se nedočkala. Vrátila jsem se tedy do Anglie. Teď přijet nemohu a pochybuju, že najdete mnoho takových, kteří by mohli. Česko se řítí do velkého problému. Kolegům přeji hlavně ať to ve zdraví ustojí, jaro nás stálo spoustu sil, mnozí se z toho stále ještě vzpamatováváme, zatímco noví pacienti opět přichází," napsala pod příspěvkem ČLK lékařka žijící v Londýně.

Další zravotnice uvedla, že se chystá domů vratit, ale nejde to ze dne na den. "Navíc všeho hned zanechat a jet pomáhat lidem, kteří úmyslně porušovali veškerá doporučení a ještě se tomu smáli... Víc, než v jakékoli jiné zemi...," upozornila.

Ilustrační foto: imagerymajestic / FreeDigitalPhotos

"Já se cítím osloven, ale nevím jak si to představit. Mám tři děti, o které se někdo musí starat a pracovní povinnost v Německu. Samozřejmě bych se rád vrátil a pomohl i dočasně, ale opravdu nevím jak si to ČLK v praxi představuje," vzkázal České lékařské komoře další zdravotník.

Podobně zní i další komentář: "Jsem lékař pracující v zahraničí, bohužel i tady jsou covid nemocní pacienti a cítím jakožto Evropan nutnost pomáhat tam, kde aktuálně jsem. Momentálně pracuji 5 krát 12 hodin týdně. To, co požadujete, znamená ztrátu mé pracovní pozice. Budete poté za mě platit nájem a živit mou rodinu?"

Kdo zůstane u nás?

Výzva České lékařské komory

Komentující ale také upozorňují, že když Česká lékařská komora žádá navrácení lékařů ze zahraničí, stejně tak by mohli odejít i všichni zahraniční lékaři pracující v Česku.

"Dost by mne zajímalo co by pan Kubek řekl na to, kdyby všichni lékaři a lékařky původem mimo ČR odešli pomáhat do své země, tedy 3200 lékařů převážně ze Slovenska a Ukrajiny," uvádí se v jednom z komentářů.

"Na naší klinice pracují 4 kolegové ze zahraničí, neumím si představit, že by se vrátili domů, nepokryli bychom ani základní provoz, natož služby navíc u covidovych pacientů. Jistě jsou naši lékaři v zahraničí stejně důležití," napsala lékařka z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.