Letecké firmy:Blížící se vstup do EU přivádí do ČR víc obchodníků

Blížící se vstup do Evropské unie přivádí do České republiky stále více obchodníků. Shodují se na tom letecké společnosti i správa letiště Praha Ruzyně. Razantnější růst zájmu obchodní klientely registruje letiště od jarního referenda, v němž se občané definitivně rozhodli, že země vstoupí do unie spolu s dalšími devíti státy v květnu 2004, řekla ČTK mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková. Národní letecký dopravce ČSA čeká již v letošním roce téměř desetiprocentní nárůst počtu cestujících mezi Prahou a Bruselem. Celkem by tak na této trase měly České aerolinie letos přepravit až 75 tisíc lidí. Rostoucí trend zaznamenávají aerolinie podle mluvčí Marcely Pickové již delší období. Brusel je každý měsíc na třetím nebo čtvrtém místě ve vytíženosti letadel ČSA. Větší poptávku po letech do Bruselu registruje firma především u politiků, diplomatů a obchodníků.

Podle Kovaříkové roste leteckým společnostem prodej letenek v tzv. business třídě, hlavně ve všední dny, kdy cestují podnikatelé za obchodem. Stále více cizinců z Evropské unie však také přímo v Praze pracuje. Ti se zase letecky buď na víkendy vracejí domů, nebo za nimi přijíždějí na víkend rodiny. Roste ale také zájem obchodníků z dalších zemí unie, kteří začínají hledat partnery v nové členské zemi. Obchodnická klientela tedy do Prahy stále častěji cestuje z Londýna, Mnichova, Frankfurtu i z letiště mezi Kolínem a Bonnem, ale také z Paříže či Madridu, vysvětlila mluvčí aerolinií.

Větší poptávku obchodníků zaznamenávají také další letečtí dopravci, a to i nízkonákladoví. Podle manažera společnosti Volareweb.com Davida Janíka napomáhá blížící se vstup do unie obchodním kontaktům mezi Českem a Itálií, kam společnost létá. Obchodní klientela využívá hlavně spojení Prahy s průmyslovým Milánem. Přesto nebyl blížící se vstup hlavním důvodem, proč společnost v letošním roce na české letiště začala létat. V posledních měsících roste podle Janíka také zájem Čechů o cesty do zemí EU, kde se začínají poohlížet po možných pracovních příležitostech.

Podle Pickové jsou rovněž čím dál tím častější obchodní cesty mezi nově vstupujícími zeměmi. Čeští obchodníci častěji létají například do Maďarska, Polska, na Slovensko a do Slovinka, ale také tamní podnikatelé stupňují své cesty do Prahy. Přes Prahu do Bruselu a řady dalších evropských zemí létají i obchodníci z některých dalších přistupujících zemí, například z Pobaltí.